Zdravlje

Zdravlje

Sunčane naočale imaju rok trajanja od samo 2 godine, kažu znanstvenici! Evo i zašto

Liam Goodner / Shutterstock.com

Prema najnovijem istraživanju, sunčane naočale potrebno je zamijeniti novima svake dvije godine.

Brazilski znanstvenici sa Sveučilišta Sao Paolo otkrili su da nakon dvije godine korištenja sunčanih naočala, naočalne leće (stakla) izgube prvotnu zaštitu od UV zraka i oko više nije zaštićeno od sunca.

Kada vam trebaju nove dioptrijske naočale? Evo što oftalmologinja savjetuje

Oštećuje se leća

Za vrijeme nošenja sunčanih naočala, sunčeve zrake postepeno oštećuju naočalne leće, ili stakla sve dok zaštita od UV zraka potpuno ne nestane. Smatra se da prosječna trajnost zaštite od sunca 2 godine. Stoga se svake dvije godine trebaju mijenjati sunčane naočale ili barem naočalne leće na istima.

Nošenje sunčanih naočala bez UV zaštite jednako je opasno kao i da uopće ne nosite nikakve naočale. To se događa zato, jer se zjenica oka pod zatamnjenim naočalnim lećama šira te sunčeve zrake prodiru lagano u oko.

Posljedice koje UV zrake mogu prouzrokovati su alergijski solarni konjunktivitis, upala rožnice, a i oštećenja žute pjege koja je odgovorna za centralni vid oka.

Obavezno zaštitite oči 

Sunce također doprinosi razvoju katarakte, stoga se nošenjem sunčanih naočala s UVA i UVB zaštitom može usporiti pojava katarakte.

Sunčane naočale također trebaju nositi i djeca i osobe starije životne dobi zato što su njihove oči osjetljive na oštećenja koja izazivaju UV zrake.

Najbolji primjer negativnog učinka sunčevih zraka na oči ima Indija koja bilježi u svijetu najveći broj slijepih osoba dijelom i zbog izlaganja očiju štetnom djelovanju UV zraka bez ikakve zaštite.

Sunčane naočale uskoro nećemo skidati s glave, a ova tri modela bit će apsolutni hit

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo