Zdravlje

Zdravlje

Suncem opečena koža nudi tajnu novog lijeka protiv boli

Protein zbog kojeg požalimo predugo izležavanje na plaži i sunčanje mogao bi pružiti rješenje za novo liječenje boli.

Molekula CXCL5 kontrolira osjetljivost na bol uzrokovanu sunčevim UV zrakama, a stručnjaci vjeruju kako bi mogla biti ciljem novih lijekova koji suzbijaju bol nanesenu upalnim stanjima kao što je artritis.

CXCL5 pripada skupini proteina zvanoj kemokini koji imaju ulogu u upalama. Odgovorni su za slanje upalnih imunih stanica makrofaga na mjesto upale te kao rezultat
stvaraju osjećaj boli.

Specifična veza ove molekule i osjećaju peckanja zbog opeklina izazvanih prekomjernim sunčanjem ustanovljena je nedavnim istraživanjem objavljenim u časopisu Science Translational Medicine.

Ispitanicima su dijelovi kože izloženi UVB zrakama kako bi se stvorile opekline od sunca. Dan-dva poslije ta su područja postala izuzetno mekana.. Znanstvenici su zatim uzeli male uzorke oštećene kože i proveli ispitivanja na nekoliko stotina poznatih molekula boli. Ustanovili su povišenu razinu molekule CXCL5.

Daljnja ispitivanja na laboratorijskim štakorima su potvrdila rezultate, a istraživači smatraju kako bi se bol zbog opeklina mogla znatno smanjiti koristeći protutijela kako bi se ovaj protein neutralizirao.

Dok oni ne razviju svoju teoriju u potpunosti, predstoji nam samo čekati i pokušati suzbiti bol na poznate konvencionalne i alternativne načine.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo