Zdravlje

Zdravlje

Sve što ste željeli znati o herpesu, a niste se usudili pitati

Herpes je neizliječiva virusna bolest koja se javlja kod svih dobnih skupina. Jednom kada se nastani u tijelu nikada ga ne napušta. Zapravo, možda ga i vi sada nosite, a da toga niste ni svjesni.

Kada govorimo o herpesu najčešće govorimo o zarazi virusom herpes simplex. Ovaj virus se javlja u dva tipa – HSV – 1 i HSV – 2, širi se živčanim vlaknim u tijelu, reakcije su najčešće na sluznicama i koži, a zahvaća ili područje usta ili genitalni predio. Osim kod posebno osjetljivih pojedinaca herpes rijetko uključuje infekciju drugih organa.

Važno je napomenuti kako su obje vrste izrazito zarazne čak i kada je virus u stanju mirovanja bez vidljivih simptoma.

Simptomi zaraze herpesom

Kao što smo rekli, simptomi herpesa mogu se pojaviti na usnama. Tada govorimo o zarazi HSV – 1. Prenjeti se može poljupcima, prljavim suđem, dijeljenjem hrane, kihanjem i kašljanjem, odnosno kontaktom sa slinom nositelja zaraze. Većina će se ovim virusom zaraziti do svoje 20. godine

Češćim mijenjanjem spolnih partnera bez zaštite izlažemo se HSV -2, a za njegovo smještanje u tijelu izrazito su pogodne ranice.

U oba slučaja simptomi su slični. Javljaju se mali bolni mjehuri na površini kože i sluznice popraćeni svrabom, malaksalosti, a kod genitalnog i bolovima u donjem dijelu trbuha te otežnim mokrenjem. Kod žena se zbog nižeg imuniteta često javljaju zajedno s gljivičnim infekcijama. Pojavljuju se tjedan do dva nakon kontakta sa zaraženim, a mogu potrajati do čak šest tjedana.

Oboljeti može bilo tko, a posebno su ugroženi  bolesnici koji zbog agresivnih terapija imaju oslabljen imunološki sustav jer tada postoji mogućnost širenje virusa na ostale organe u tijelu.

Tri stadija boravka virusa u tijelu

Zaraza počinje u trenutku kada pokupimo virus i krenu se javljati simptomi. Nakon što se oni povuku, sami od sebe ili uslijed terapije, nastupa takozvano latentno stanje. Tada virus hibernira, ali nije nestao. Zbog nedostatka fizičkih pokazetelja često smatramo ovaj stadij bezopasnim, no istina je potpuno drugačija. Upravo tada, zbog smanjenog opreza, najčešće širimo zarazu. Treći stadij je ponovna aktivacija koja se može i ne mora dogoditi, a nešto je češća kod zaraze HSV – 2. Nisu pronađeni univerzalni razlozi povratka, ali mogu ga potaknuti stres, smanjeni imunitet od prehlade, ozljede ili menstruacije, pretjereno izlaganje suncu i vjetru, čak i određena vrsta hrane i lijekova.

Herpes je neizliječiv, ali postoje načini kako ublažiti simptome

U većini slučajeva radi se o relativno blagim simptomima i zarazi pa liječenje nije potrebno. Kod težih slučajeva potrebno se konzultirati s liječnikom kako bi se propisala pravilna terapija. Ona će se najčešće uzimati oralno, a kožne promjene se tretiraju antibiotskim mastima. Isto kao i kod menstrualnig grčeva, tople kupke mogu učinti svoje u ublažavanju boli. Virus se ne može ubiti, ali pravilnom primjenom terapije može se smanjiti vrijeme oporavka.

Ne postoji stopostotna prevencija, ali možete si pomoći

Oprez! Virus se širi čak i onda kada nema vidljivih simptoma. Zbog toga je izrazito važno razgovarati s partnerom kada se radi o genitalnom herpesu. Uporaba kondoma smanjit će rizik od zaraze. Također, trudnice koje nose virus trebale bi češće ići na kontrolu, a ako je bolest aktivna za termina preporuča se carski rez kako bi se izbjelga mogućnost infekcije djeteta. Pravilna i uredna osobna higijena se podrazumijeva kod prevencije bilo kakve zaraze.

U borbi s herpesom pomaže i hrana. Teško da će konzumacija određenih namirnica smanjiti mogućnost prvotne zaraze, ali svakako može odgoditi buđenje virusa. Pokušajte s uljem čajevca, propolisom, cinkom i vitamnom C te hranom koja je bogata aminokiselinom lizin poput mesa, ribe, jaja, jogurta ili mahunarki. S druge strane smanjite konzumaciju hrane koja sadrži arginin, primjerice kave, orašastih plodova, luka i citrusa

A. K. 

Foto: Shutterstock

Dosta je izgovora – Kondomi ne smanjuju seksualno zadovoljstvo

Spolno prenosvie bolesti: znate li ih razlikovati

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo