Zdravlje

Zdravlje

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB)

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) naglašava važnost pravovremene dijagnoze i uočavanja simptoma koji se uglavnom odnose na poteškoće s disanjem te adekvatnu skrb oboljelih.

kopbJedan od osnovnih ciljeva obilježavanja današnjeg dana je povećanje svijesti o KOPB-u među zdravstvenim djelatnicima, javnozdravstvenim službama i među stanovništvom. A sve to kako bi se udruženim naporima u cijelom svijetu poboljšala prevencija i liječenje ove bolesti.

Ovogodišnji se Svjetski dan KOPB-a obilježava pod geslom „Bez daha ali ne bespomoćan“ (Breathless not Helpless).

Što je KOPB?

Kronična opstruktivna plućna bolest je progresivna bolest pluća koja zahvaća dišne putove, tkivo i krvne žile pluća. Karakterizira ju smanjenji protok zraka kroz dišne putove što nalikuje astmi. Bolest predstavlja značajan javnozdravstveni problem jer je broj oboljelih u porastu. Od KOPB-a u svijetu boluje više od 600 milijuna ljudi. Bolest je četvrti vodeći uzrok smrti nakon koronarne bolesti, akutnih respiratornih infekcija i cerebrovaskularnih bolesti. Očekuje se da će do 2030. godine KOPB biti na trećem mjestu uzroka smrtnosti ispred akutnih respiratornih infekcija. Bolest se dijagnosticira spirometrijom – jednostavnim i bezbolnim testom. Najčešći uzrok KOPB-a je pušenje, pa čak 95 posto pušača boluje od te bolesti ili je njome ugroženo.

KOPB je progresivna bolest koja dovodi do pogoršanja plućne funkcije oboljelog čak i uz najbolje liječenje, stoga je prestanak pušenja najučinkovitija mjera u cilju smanjenja rizika za nastanak i usporenja razvoja ove bolesti.

Što uzrokuje kroničnu opstruktivnu plućnu bolest?

Pušenje je najvažniji čimbenik rizika za nastanak KOPB-a. Drugi potvrđeni uzroci su:

  • pusenjeprašina i kemikalije radnog okoliša (pare, dimovi), kada je izloženost dovoljno intenzivna i dugotrajna,
  • zagađenje zraka u kući uslijed uporabe bioloških goriva za kuhanje i grijanje u slabo prozračenim prostorijama,
  • atmosferska zagađenja povećavaju ukupnu količinu udahnutih čestica, no njihova specifična uloga u nastanku KOPB-a nije do kraja razjašnjena.

Pasivna izloženost duhanskom dimu također doprinosi pojavi respiratornih simptoma i KOPB-a.

Simptomi koji upućuju na KOPB:

  1. Kronični kašalj: prisutan povremeno ili svakodnevno. Često tijekom cijelog dana, rijetko samo noću.
  2. Kronično iskašljavanje: svaki oblik dugotrajnog iskašljavajna upućuje na KOPB.
  3. Akutni bronhitis: ponavljajuće pojave.
  4. Zaduha koja je: progresivna (pogoršava se tijekom vremena), trajna (svakodnevna), pogoršava se u naporu, pogoršava se tijekom respiratornih infekcija.
  5. Anamneza izloženosti čimbenicima rizika: pušenje duhana, izloženost prašini i kemikalijama radnog okoliša, izloženost dimu kućnog grijanja i kuhanja.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo