Zdravlje

Zdravlje

Tjelesna aktivnost presudna kod osteoartritisa koljena

Osteoartritis koljena je jedna od najčešćih mišićno-skeletnih tegoba, a uglavnom pogađa starije stanovništvo. Karakteristični simptomi su bol, oticanje i smanjena pokretljivost koljena, a jedan je od vodećih uzroka tjelesne nesposobnosti. Zadržavanje osnovnih funkcija života neovisnog o njezi drugih glavni je cilj mnogih oboljelih.

Od presudne je važnosti za tijek bolesti voditi aktivan život, a nikako se predati sjedilačkom načinu života. Osobe koje boluju od artritisa koljena znaju popustiti pod pritiskom ove bolesti i izbjegavaju stvari koje su nekada radili s lakoćom – više ne idu u šetnje, ne bave se sportom te svoje kretanje žele vezati za dom.

“Što su osobe aktivnije, to mogu brže hodati. Čak je i malo povećanje aktivnosti povezano s boljim hodanjem. Ljestvica za poboljšanje nije tako visoko postavljena. Ovo mi trebalo motivirati osobe da se pokrenu, unatoč boli ili krutosti zglobova”, objasnila je Dorothy Dunlop, profesorica medicine Sveučilišta Northwestern, ujedno i autorica istraživanja.

Ona savjetuje oboljele koji se ne bave tjelesnim aktivnostima kako je potrebno samo malo da bi povećali razinu svojih fizičkih aktivnosti. Održavanje tjelesne aktivnosti stvara velike dobrobiti za oboljele, ističu stručnjaci: osim što se sposobnost hodanja može poboljšati, hrskavica zglobova je zdravija, a osjet boli je ublažen. Jednako tako je tjelesna aktivnost dobra za savladavanje umora i depresije, tvrdi Dunlop.

Američki liječnici savjetuju oboljelima od artritisa najmanje 2,5 sata tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno. Ciljajte na desetominutne serije. Čak i ako ne možete uhvatiti korak s ovim preporukama, Dunlop savjetuje da probate povećati razinu tjelesnih aktivnosti koliko god možete-

Studija je objavljena u časopisu Arthritis & Rheumatism.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo