Zdravlje

Zdravlje

Trebate li primiti treću dozu cjepiva ako ste prebolji COVID-19 i dva puta ste cijepljeni?

shutterstock

Osobama koje ne pripadaju rizičnim skupinama za teški oblik bolesti COVID-19, a preboljele su COVID-19, neovisno o njihovom cjepnom statusu prije obolijevanja, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo preporučuju tri do šest mjeseci nakon preboljenja primiti jednu dozu cjepiva.

Prihvatljivo je primiti i cijelo primarno cijepljenje uz preporuku većeg razmaka između doza, npr. tri mjeseca razmaka. Osobe koje imaju veći rizik za teški oblik bolesti COVID-19 (stariji od 65 godina, osobe s umjerenom ili teškom imunosupresijom, osobe s teškim bolestima dišnog sustava, teškim oblicima bolesti srca i krvožilnog sustva, metaboličkim i endokrinim bolestima) koje su preboljele COVID-19, trebaju dva do tri mjeseca nakon preboljenja primiti cjepivo prema shemi za primarno cijepljenje.

Docjepljivanje

Osobama koje su se potpuno cijepile (primile primarne doze cjepiva) nakon preboljenja, u ovom trenutku ne preporučujemo docjepljivanje. Međutim, s obzirom na pojavu omikron varijante, podvarijanti BA.4 i BA.5 koje su visokozarazne i uspješnije izbjegavaju imunost stečenu prebolijevanjem odnosno cijepljenjem te s obzirom na to da s protokom vremena slabi zaštita stečena cijepljenjem, osobe koje su primovakcinirane nakon preboljenja mogu se docijepiti jednom dozom ako je prošlo najmanje 6 mjeseci od završetka primarnog cijepljenja. Osobama koje su preboljele COVID-19 i primile nakon preboljenja jednu dozu cjepiva, a prošlo je šest mjeseci od primitka cjepiva, preporučuje se primjena druge doze cjepiva.

Koji su simptomi post-COVID-a? Traju najmanje dva mjeseca bez dijagnoze

Izvor: HZJZ

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo