Zdravlje

Zdravlje

Tri od četiri osobe muči bol u leđima!

Pogrbljeno sjedenje ispred televizora, dugi radni dan za računalom i predugo izležavanje u krevetu glavni su razlozi zašto nas bole leđa.

Dugi dani u uredu, sjedenje za računalom te pogrbljenost nad mobitelom ili tabletom naša su svakodnevnica. Čak i onda kada bismo trebali uzeti pauzu i razgibati se – mi biramo ignorirati savjete stručnjaka. Upravo su nas ovakve loše navike dovele do toga da tri od četiri osobe muči bol u leđima.

Prema podacima Britanskog udruženja kiropraktičara, pogrbljeno sjedenje ispred televizora ili predugo izležavanje u krevetu glavni su razlozi zašto nas bole leđa. Anketirajući 2000 osoba, britanski su stručnjaci ustanovili kako čak 82 posto osoba provede šest ili više sati dnevno za računalom, dok je gotovo polovica ispitanika izjavila da dnevno provedu između dva i šesti gledajući TV. U trenutku provođenja studije 77 posto ispitanika se požalilo na bolove u leđima ili vratu, a jedna četvrtina ispitanika se bori s bolovima svakog dana!

“Sve više i više postajemo sjedilačka nacija i borimo se s time da se isključimo – neovisno o tome radi li se o sjedenju za radnim stolom ili izležavanju na kauču, pogrbljenošću nad mobitelom ili predugom izležavanju u krevetu , učinci suvremenog stila života dolaze na naplatu”, komentiraoje kiropraktičar Rishi Loatey. Dodao je: “Shvaćanje kako treba pravilno sjediti i i zadržati se aktivnima može poboljšati držanje, ojačati mišiće i stoga smanjiti bolove u vratu i leđima”.

Kako možete poboljšati svoje sjedenje na radnom mjestu?

Sjedite uspravno, ravnih leđa, ruke držite blizu tijelu, a rub ekrana u ravnini obrva. Samo sjedište stolca bi se lagano trebalo naginjati unaprijed, tako da su koljena u blago nižem položaju u odnosu na kukove. Stopala moraju biti u potpunosti na tlu.

Kako biste poboljšali cirkulaciju i odmorili umorne mišiće, razgibajte se i prošećite svakih pola sata. Ne mora to biti duga šetnja – dovoljno je da se ustanete i prođete “krug-dva” po uredu. Popijte malo vode, odnesite spis kolegi ili probajte naše vježbe u uredu.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo