Trudnice, zaštitite zdravlje svoje bebe omegom-3 - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Trudnice, zaštitite zdravlje svoje bebe omegom-3

Trudnice koje uzimaju omega-3 masne kiseline mogu pomoći svojoj bebi obraniti se od bolesti.

Američki su istraživači pratili oko 1100 trudnica i 900 mališana u Meksiku, a ispitanice su uzimale dodatke prehrani u obliku algi s 400 mg DHA omega-3 masne kiseline ili placebo kroz razdoblje od 18. ili 22. tjedna trudnoće sve do rođenja njihovog djeteta.

Kada su pregledali mališane u prvom, trećem i šestom mjesecu života, ustanovili su da su bebe čije su majke uzimale dodatke prehrani imale manje prehlada i kraće bolesti u odnosu na druge mališane.

“Ovo je veliko istraživanje koje podcrtava važnost dobre prehrane za vrijeme trudnoće. Prema našem otkriću, trudnice koje uzimaju 400 mg DHA sklonije su rađanju zdravijih beba”, objasnila je dr. Usha Ramakrishnan, profesorica Odsjeka Hubert za globalno zdravlje pri Fakultetu za javno zdravstvo Emory Rollins u Atlanti.

Stari jedan mjesec, mališani čije su majke uzimale DHA su imali 25 posto manje simptoma prehlade, kraće su kašljali ili hroptali. Sve su bebe bile dojene, a stručnjaci su ustanovili povišenu razinu DHA u majčinom mlijeku.

DHA je esencijalna masna kiselina koje imaju iznimno važan utjecaj na zdravlje i opće stanje našeg organizma. Esencijalne masne kiseline osiguravaju energiju organizmu, no funkcija DHA je jedinstvena i posebno važna za naš opstanak i razvoj. DHA je temeljna molekula u strukturi i funkciji staničnih membrana, vitalna za normalan razvoj i pravilnu funkciju mozga. Omega-3 masne kiseline DHA i EPA nalaze se u masnim ribama poput lososa, srdele, tune, haringe ili skuše.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo