Zdravlje

Zdravlje

U Hrvatskoj počelo cijepljenje protiv sezonske gripe

U Hrvatsku je pristiglo 650 000 doza cjepiva protiv virusa sezonske gripe, a cijepljenje protiv iste počinje danas. Cjepivo protiv H1N1 virusa očekuje se krajem godine u količini od 500 000 doza.

Detaljnije informacije tim Ordinacije.hr dobio je iz prve ruke u razgovoru s dr. Irom Gjenero Margan, voditeljicom službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

cjepivoCijepljenje protiv virusa sezonske gripe počinje danas, potvrdila nam je Ira Gjenero Margan, a dolazak ove vrste gripe u naše krajeve očekuje se krajem ove ili početkom slijedeće godine. Prioritete za cijepljenje imaju, kao i svake godine, starije osobe, kronični bolesnici, ali i zdravstveni djelatnici koji moraju biti u punoj snazi kako bi pružili pomoć oboljelima. Učinkovitost cjepiva ovisi o njegovom sastavu i točnoj procjeni novih podvrsta sezonskog virusa. U pravilu je ta procjena točna, svake godine se radi na njegovom sastavu i proširenju broja virusa unutar samoga cjepiva. Zaštitna vrijednost cjepiva je vrlo visoka pogotovo kod mladih i zdravih osoba, kaže dr. Ira Gjenero Margan. Dodaje kako cjepivo i kod starijih osoba, kroničnih bolesnika i male djece, čiji imunitet slabije reagira, u značajnoj mjeri štiti od komplikacija, pa i smrti.

Nije dokazano kako ova vrsta cjepiva štiti od virusa H1N1, ali pomaže kako se ne bi zarazili virusom sezonske gripe i time oslabili organizam, što naravno otvara mogućnost lakše zaraze virusom svinjske gripe, kaže Gjenero Margan.

Ipak, krajem ove godine stiže cjepivo i protiv svinjske gripe, a radi se o 500 000 naručenih doza koje bi trebale stići u naše krajeve, najavljuje Margan. Kod ove vrste gripe prioritete kod cijepljenja imaju kronični bolesnici i zdravstveni djelatnici. Cjepivo protiv ove vrste virusa je testirano, ali se ona, bez obzira na to, nastavljaju i dalje. Prvi dio testiranja je obavljen i rezultati su zadovoljavajući, čak se vjeruje kako druga najavljivana doza cijepiva neće biti ni potrebna, kaže nam Gjenero Margan.

Kada je u pitanju svinjska gripa, zanimljiv je podatak kako stariji ljudi rjeđe obolijevaju nego mladi. Čini se kao da su se već susreli nekada u svome životu s ovom vrstom virusa i stekli na njega djelomičan imunitet, objašnjava Gjenero Margan.

gripaKako pandemija svinjske gripe hara Hrvatskom, a uskoro se bliži i dolazak virusa sezonske gripe, pitali smo Gjenero Margan može li doći do preklapanja ove dvije vrste virusa?
„Ovo nikako ne bi bila dobra situacija za čovjeka, ali je i to moguće. Kod ovakvih slučajeva preklapanja virusa može doći do rekombiniranja virusa i tako može nastati neki sasvim treći virus. Ipak, bez straha, ovo nije masovna pojava, dapače, vrlo je rijetka. Zato je važno i preporučljivo cijepiti se!“

U svijetu se trenutno broji oko 6 000 smrti od virusa nove gripe, što je puno manja smrtnost od virusa sezonske gripe. Zanimao nas je podatak opasnosti od smrtnosti u našoj zemlji, na što nam Margan odgovara kako aktivno i svakodnevno provjeravaju ovaj podatak i trenutno u Hrvatskoj imamo neki manji broj hospitaliziranih slučajeva, ali nitko od njih nije životno ugrožen.

“Provjerili smo i slučaj oboljele trudnice u 26. tjednu trudnoće iz Splita, koja je već puštena na kućni oporavak. Nikakva oboljenja, niti infekcije nisu dobro došla u trudnoći, ali ovaj virus ne može negativno utjecati na plod, jer ne ulazi u krv”, dodaje Gjenero Margan.

A za kraj – evo poruke svim građanima:
“Ukoliko osjetite simptome gripe, nije potrebno panično trčati u bolnicu. Dovoljno je samo kontaktirati svoje liječnike opće prakse, koji također imaju antivirusne lijekove, ukoliko su oni uopće i potrebni. Ipak, većina oboljelih ne treba nikakav lijek, nego samo mirovanje i oporavak kod kuće”, završava dr. Ira Gjenero Margan.

 

prof. Ivana Grbavac

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo