U Osijeku besplatno cijepljenje protiv HPV-a za sve mlade do 25. godine - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

U Osijeku besplatno cijepljenje protiv HPV-a za sve mlade do 25. godine

Javno- zdravstvena i edukativna kampanja „Budi mRAK“ koja je usmjerena na cijepljenje protiv HPV-a kod mladih, pokrenula je nove aktivnosti.

Ovaj put u Osijeku, gdje je organizirano besplatno cijepljenje protiv HPV-a za sve mlade do 25 godina života.

„Cijepljenje će se održati u prostorima Studentskog zbora. U početku smo imali dva termina, ali zbog velike zainteresiranosti, otvorili smo i treći termin za 1.12., što je stvarno dobra vijest. Vrlo se jednostavno možete prijaviti, putem stranice terminko na kojoj dobijete svoj termin dolaska“, rekla je Petra Galić – studentica Medicinskog fakulteta u Osijeku, Nacionalni dužnosnik za javno zdravstvo Udruge CroMSIC.

Na žalost, HPV je uzročnik čak 6 vrsta raka, no na sreću, prevencija postoji – besplatno cjepivo koje je za sve mlade u Hrvatskoj dostupno do njihove 25. godine.

HPV nikako ne poznaje razlike među spolovima i zato je cjepivo preporučeno i za dječake i djevojčice. Kod nas je u Osječko-baranjskoj županiji nekako podjednaki odaziv oba spola. Kada gledamo, procijepljenost u našoj županiji je do 45%, što je u usporedbi s ostalim županijama jako dobar prosjek. Kada pogledamo prethodnu školsku godinu, 2021./2022. kod nas je u Zavodu podijeljeno više o 2500 doza, gdje je najviše potrošeno u osnovnim školama, rekla je prof. dr. sc. Nataša Turić – ravnateljica NZJZ Osječko-baranjske županije.

Kako bi doprijeli do mladih i educirali ih o ovome javno-zdravstvenim problemu, studenti medicine održavaju radionice diljem hrvatskih škola.

„Edukacija i prevencija su ovdje ključne. I sama sam majka djevojke od 19 godina koja se cijepila oba puta. To je učinila zbog odgovornosti za svoje zdravlje ali i obteljske anamneze, jer sam ja u mladosti preboljela rak vrata maternice. Na žalost, tada nije bilo cjepiva. Tako da iz svog osobnog iskustva znaš što to znači“, rekla je prof. dr. sc. Loretana Farkaš, Prorektorica za nastavu i studente Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Medicinski fakultet ima dvostruku ulogu – educirati naše buduće liječnike i građane. Tako da sam iznimno ponosan što tako velika Udruga poput CroMSIC-a radi ovakav posao- educira i promovira javno zdravstvo. Jer, ovdje je riječ o infekciji koja na žalost pogađa velik broj žena, a cjepivo za to postoji, rekao je prof. dr. sc. Ivica Mihaljević, dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Cijepljenje počinje sutra. Cijepi se u 3 doze te će svi biti obaviješteni preko Terminka kada je red za iduću dozu.

„Prije cijepljenja svakome objasnimo kako cijepljenje izgleda, koje su moguće nuspojave, te kada opet trebaju primiti dozu. Do 15. godine života primaju se dvije doze s razlikom od šest mjeseci, a nakon 15. godine primaju se tri doze – sada, nakon dva mjeseca i nakon šest mjeseci“, rekla je doc. dr. sc. Vesna Bilić-Kirin, dr.školske med.

Ordinacija.hr

Foto: Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo