Zdravlje

Zdravlje

Ugašena cigareta – bolja slika kolesterola

Najnovije istraživanje daje naslutiti kako osobe koje ugase cigaretu jednom zauvijek mogu poboljšati svoju sliku kolesterola i tako smanjiti svoj rizik od bolesti srca.

Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Wisconsin su proveli istraživanje nad više od 1500 pušača, uključujući mnogo pretilih osoba. Prosječni je ispitanik pušio 21 cigaretu dnevno.

Ispitanici su sudjelovali u jednom od pet programa za prestanak pušenja trajanja godinu dana. Oko 36 posto je uspjelo zauvijek ugasiti cigaretu, a kod njih je zamijećena bitna zdravstvena dobrobit: razina dobrog kolesteola (HDL-a) se povećala za pet posto.

Porast dobrog kolesterola od samo jednog miligrama po decilitru krvi znači tri postotno smanjenje rizika od razvijanja krvožilnih bolesti u sljedećih deset godina života. Jednako tako povećala se i veličina čestica HDL-a – male čestice predstavljaju rizik od razvijanja srčanih bolesti.

Iznenađujuće, učinak prestanka pušenja na razinu kolesterola bio je jednak neovisno o tome jesu li ispitanici pušili puno ili malo cigareta.

Pušenje utječe na krvožilni sustav na nekoliko načina – smanjuje razinu kisika, a s druge strane, povećava oštećenje srca. Istraživači nisu u potpunosti sigurni na koji je način prestanak pušenja odgovoran za bolju sliku dobrog kolesterola, no nagađaju kako bi promjene u proteinima koji kontroliraju razgradnju kolesterola mogle biti posrijedi.

Kako prestati pušiti?

Ako
tražite način uz pomoću kojeg možete prestati pušiti, a probali ste
razne metode i nigdje dospjeli, pokušajte s psihoterapeutskim CD-om dr.
Vlatka Kalapoša. Njegov “Alfa Victus program” preporučuje Svjetska zdravstvena
organizacija. Rriječ je o programu koji predstavlja psihoterapiju s
djelovanjem na podsvijest u trajanju od 40 minuta.
Kako prestati pušiti? Naručite psihoterapeutski
CD
. CD možete kupiti pouzećem putem našeg Webshopa: Alfa Victus.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo