Zdravlje

Zdravlje

“Uredsko koljeno” postalo boljka modernog života

“Uredsko koljeno” najnovija je kovanica koja označava bol u koljenu uzrokovanu “uredskim načinom života” – satima i satima provedenima sjedeći za računalom.

Britansko je istraživanje
pokazalo kako popisu bolesti i simptoma suvremenog doba možemo dodati i uredsko koljeno. Naime, čak četvrtina ispitanika starih između 16 i 65 godina požalila se kako su svakodnevno suočeni s bolovima u koljenu u posljednje dvije godine.

Fizioterapeuti smatraju kako je posrijedi sve veći javnozdravstveni problem – pretilost, a ona je potpomognuta uredskim stilom života.

“Primijetila sam strahovito povećanje broja osoba s bolovima u koljenu, a sve zbog sjedilačkog načina života koji ljudi vode. Uglavnom su to osobe koje rade u uredu, neki od njih su proveli deset do 20 godina u takvom okruženju. Radim kao fizioterapeut posljednjih 25 godina, a u to smo vrijeme imali priliku vidjeti dolazak Interneta, koji je bitan faktor“, objasnila je Sammy Margo, glasnogovornica Udruženja za fizioterapiju Ujedinjenog Kraljevstva.

Struka se slaže: više nego ikad prije, potrebno je osvijestiti javnost kako sjedilački život donosi bolest. “Ako stopa gojaznosti nastavi rasti, broj osoba kojima je potrebna zamjena koljena prevršit će svaku mjeru. U klinikama vidimo koljena koja su doslovce uništena prekomjernom težinom“, objasnio je ortopedski kirurg Ronan Banim, komentirajući studiju.

Suvišni kilogrami pritišću zglobove i tako mogu povisiti dugoročni rizik od razvijanja osteoartritisa koljena. Iako ne predstavlja opasnost po život, ako se ne liječi, bol u koljenu može ozbiljno utjecati na kvalitetu našeg života, savjetuju stručnjaci.

Što možete učiniti za svoje zdravlje?

Najvažnija stavka je početi voditi aktivniji život, no to ne znači da biste trebali skočiti iz uredskog stolca i sljedeća tri sata provesti u teretani. Počnite se baviti umjerenom tjelesnom aktivnošću, često se ustanite tijekom radnog dana i razgibajte, telefonske razgovore vodite šetajući se uredom, koristite stepenice, a ne dizalo… Zašto ne biste probali vježbati tai chi?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo