Uz ovih 5 savjeta uspješno izbjegnite debljanje tijekom blagdana - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Uz ovih 5 savjeta uspješno izbjegnite debljanje tijekom blagdana

Počelo je blagdansko vrijeme, vrijeme koje je poznato po bogatoj trpezi, blještavim partyjima koji se obično oduže do ranoga jutra, ukrašenim trgovima na kojima se na svakome koraku nalaze slatke fritule, slasne kobasice ili kuhano vino. Čak i taj hedonizam, koji svi volimo uzima svoj danak, i to – u našem zdravlju.

Zima već polako kuca na vrata i u ovo se doba godine obično, svjesno ili nesvjesno, ulijenimo. Smanjimo kretanje, prestanemo s tjelovježbom, a obrnuto proporcionalno od toga povećamo unos kalorija. Jednostavno, počnemo unositi više kalorija nego što ih trošimo, a to dovodi do onoga od čega svi strepimo – nakupljanja masnih naslaga.

Naravno, ne moramo biti dio toga nimalo zabavnoga trenda debljanja u blagdansko vrijeme. Možda mu je teško odoljeti, ali uz par savjeta koje vam donosimo, nećete se, nakon što blagdanska euforija prođe, kajati zbog svega što ste pojeli.

1. Pametnije donosite loše odluke

Katkada je teško odoljeti slasnim užicima i ne trebamo živjeti kao roboti pa se bojati katkada pogriješiti. Možemo jesti i kolače, i torte, i piti vino i uživati u svemu što nam predblagdanska i blagdanska trpeza nudi. Međutim, sve to trebamo raditi umjereno. Ne moramo odmah odjednom pojesti svih pet kolača koji se nude. Smanjite porcije i ostavite nepcu da nešto kuša i sutra…

2. Čuvajte se alkohola!

Osim što je poznato da je alkohol prepun takozvanih praznih kalorija, odnosno kalorija koje ne donose nikakve dobrobiti našemu organizmu, alkohol nas čini neodgovornima kada se nađemo u blizini hrane te jednostavno imamo potrebu nešto konstantno grickati i jesti. Budite pažljiviji s alkoholom prije nego se nađete u situaciji da pred petim kolačem kažete: “Što mi još samo jedan može učiniti?”. Vjerujte, u toj situaciji jedan nije kao nijedan!

3. Kretanje

Za ostanak u formi nije nužno svakodnevno boraviti u teretani na napornim treninzima. Ne dopustite sebi da se ulijenite! Svatko od nas može izdvojiti dnevno 10-15 minuta u kojima ćemo se posvetiti svome tijelu. Kratke i efikasne vježbe koje možete raditi i u toplini svoga doma možete pronaći ovdje. Isto tako, gdje god možete šetati, šetajte. Ne bojte se hladnoće jer se barem u ovo vrijeme na svakom koraku možete ugrijati toplim kakaom ili kuhanim vinom.

Upamtite da su blagdani prije svega vrijeme u kojemu materijalno nije najbitnije

4. Smanjite stres 

Velik utjecaj na promjenu naše tjelesne težine imaju i unutarnji čimbenici, a najveći neprijatelj svakako je stres. Vrijeme blagdana vrijeme je zajedništva i sreće, ali se često pokaže kao vrlo stresno razdoblje, posebice kada je u pitanju financijski aspekt. Želeći smanjiti stres, često ćemo posegnuti za dodatnim slatkim zalogajem zbog čega kasnije uglavnom žalimo. Uživajte s najmilijima i na trenutak pokušajte zaboraviti na brige koje vas muče jer to je zapravo ono oko čega se sve treba vrtjeti.

5. Ostanite pozitivni

Mnogi od nas osjećaju grižnju savjesti kada pojedemo više nego što bismo trebali ili kada pojedemo nešto što ne bismo smjeli. Umjesto takvoga stava, pokušajte si svaki dan govoriti nešto pozitivno, kao “Danas sam uspjela odoljeti još jednom kolaču.” ili “Izabrala sam povrće za večeru, a ne kobasice”. Možda zvuči luckasto, ali ovakvim stavom ćemo se uspjeti motivirati.

Foto: Shutterstock

J. R.

Vrijeme je da se upitamo što nam blagdani zapravo znače!

 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo