Video: Pogledajte što sunčeve zrake rade vašem licu - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Video: Pogledajte što sunčeve zrake rade vašem licu

Njujorški umjetnik Thomas Leveritt odlučio se doslovno pokazati prolaznicima kako sunčeve zrake utječu na kožu njihovih lica tako što ih je snimio pod UV zrakama.

Svi znamo da bez sunca ne možemo, no sa izlaganjem sunčevim zrakama ne smijemo preterivati. Samo 15-minutnim boravljenjem na suncu bez zaštite možemo tijelu osigurati 90 posto dnevne potrebe za vitaminom D. I to je dovoljno. Naime, duljim izlaganjem suncu nećete moži povećati taj postotak – samo ćete oštetiti svoju kožu.

UVB zrake dovode do opeklina i mogu djelovati kancerogeno, tj. poticati stvaranje kožnih tumora. UVA zrake prodiru dublje u slojeve kože i potiču procese koji dovode do starenja kože – suhoće i stanjenja kože sa smanjenjem elastičnosti, stvaranja bora, smećkastih mrlja i pojave krvnih žilica. Utjecaj sunčevih zraka se nakuplja – to znači da naše tijelo pamti svaki put kada ste izgorjeli (bilo to sa sedam ili 37 godina) i učinak zbraja.

Melanom – kako se zaštititi od raka kože?

Upravo je zato od velike važnosti pametno se ponašati na suncu. Izbegavajte sunčanje između 10 i 17 sati, uvijek nosite kremu za lice sa zaštitnim faktorom (i zimi), posebnu pažnju posvetite zaštiti dijelova tijela kao što su uši, obrazi i nos, vrat, ruke i noge. U ljetnim mjesecima nosite šešir, a sunčane naočale bi trebale biti dio vašeg “outfita” tijekom cijele godine – ne samo ljeti.

Njujorški umjetnik Thomas Leveritt odlučio se doslovno pokazati prolaznicima kako sunčeve zrake utječu na kožu njihovih lica tako što ih je snimio pod UV zrakama. Pjegice i iritacije kože nikome nisu bile po volji, a “ispitanici” su se najviše iznenadili kada su vidjeli što malo kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom može učiniti.

Sjetite se ovog videa sljedeći put kada izađete iz doma bez kreme sa zaštitnim faktorom.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo