Virus uzrokuje dijabetes tipa 1? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Virus uzrokuje dijabetes tipa 1?

Ususret obilježavanju Svjetskog dana šećerne bolesti (14. studenog), stižu novosti o otkriću finskih znanstvenika koji smatraju kako su otkrili uzrok nastanka šećerne bolesti.

Tim znanstvenika s finskog Sveučilišta Tampere tvrdi kako je otkrio uzrok nastanka dijabetesa tipa 1. Posrijedi je virus koji napada gušteraču, a uništava stanice koje proizvode inzulin.

Ovi su znanstvenici detaljno ispitali stotinjak vrsta virusa i izolirli njih pet koji su odgovorni za nastanak bolesti. Uz ovo otkriće, usporedno su radili na razvoju cjepiva protiv ovih virusa. Virus koji su otkrili finski znanstvenici sličan je virusu koji je uzrokovao dječju paralizu, a koji je u najvećem dijelu svijeta iskorijenjen zahvaljujući programu cijepljenja.

Prototip cjepiva protiv dijabetesa također je u poodmakloj fazi razvoja. Cjepivo je do sada testirano na miševima i pokazalo se vrlo učinkovitim. Sljedeća faza je testiranje cjepiva na ljudima kako bi moglo u redovitu upotrebu. Djelotvorno cjepivo sprječilo bi razvoj bolesti (kada je riječ o dijabetesu tipa 1). Oboljeli ovise o inzulinskim injekcijama, a za razliku od ljudi oboljelih od dijabetesa tipa 2, ne mogu svoje stanje korigirati promjenom načina života ili oralnim lijekovima. Najveći je problem u ovome trenutku financiranje. Prema procjenama – testiranje i završni razvoj cjepiva koštat će oko 700 milijuna eura.

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”/K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo