Zdravlje

Zdravlje

Više od 60 posto djevojaka zarazi se HPV-om pri prvom spolnom odnosu

O tome što podrazumijeva spolno odgovorno ponašanje, koje su mogučnosti prevencije infekcije i karcinoma vrata maternice te koja je uloga obitelji u spolnom zdravlju mladih, govorit će se na okruglom stolu u organizaciji Večernjeg lista i zdrastvenog portala Ordinacija.hr, koji se održava 8. prosinca u 11 sati, u Hotelu Esplanade. Odazovite se i uključite u raspravu o spolnom zdravlju mladih.

Infekcija humanim papilomavirusom (HPV) danas je najčešća virusom uzrokovana infekcija koja se prenosi spolnim putem. Ona može uzrokovati razna upalna stanja i nemogučnost začeća, a bez primjerenog liječenja može dovosti do nastanka raka vrata maternice.

Sve spolno aktivne osobe pod rizikom su infekcije od HPV-a

prof. dr. Damir Eljuga

Mnogi ne znaju, ali smrtnost uzrokovana ovom infekcije je vrlo visoka, pa tako u svijetu godišnje umre 250.000, a u Hrvatskoj oko 150 žena. spomenimo da 50-400 žena godišnje oboli u Hrvatskoj od infekcije HPV-om, a u 60 posto slučajeva radi se o djevojkama koje se zaraze pro prvom spolnom odnosu.

“Od raka vrata maternice u Hrvatskoj,na žalost, svaki dan jedna žena oboli, a svaki  treći dan jedna umre, a riječ je o raku kojega razmjerno lagano možemo otkriti ginekološkim pregledom i Papa testom, a odnedavno imamo na raspolaganju i cjepivo upereno protiv HPV-a glavnog uzročnika ovog raka. Zaštita od infekcije i rano otkrivanje raka u početnoj i izlječivoj fazi bolesti su glavni temelji njegove prevencije”, naglašava prof.dr.Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka

Mlada populacija je najugroženija

 

doc. dr. sc. Dubravko Lepušić

Iako su sve spolno aktivne osobe u rizičnoj skupini, mlada populacija je ipak najviše pogođena nedostanim i neprovjerenim informacijama, kako o spolnim odnosima, tako i o infekciji HPV-om.

“Radi nezrelosti spolnih organa u adolescenata, različiti uzročnici bolesti vrlo lako ulaze u organizam. Vrh infekcije HPVom po dobnim skupinama je največi u vrijeme početka spolne aktivnosti a to je razdoblje od 15.-17. god starosti. Nakon toga postepeno opada. I zato je jako bitno mladima na početku njihove spolne aktivnosti reči kako da se zaštite a tu je strašno važan zdravstveni odgoj u školama.”, izjavio je doc.dr.sc.Dubravko Lepušić koji je i doktorirao na temi o humanom papiloma virusu u adolescentne populacije te posjeduje veliko višegodišnje kliničko iskustvo. Zaključuje kako se svi slučajevi oboljevanja ili smrti mogu sprijećiti jer je uzročnik poznat (HPV) baš kao i način prevencije. Smatra se da je nešto preko 30 posto adolescenata inficirano HPV-om,a  mogućnost da se netko od njih inficira pri prvom spolnom odnosu je 60 posto.

U svrhu edukacije mladih o opasnostima zaraze te mjerama zaštite, na okruglom stolu će govoriti dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar“, Marija Posavec, dr. med., prof. dr. sc. Jasmina Vraneš, doc.dr.sc Dubravko Lepušić, Maja Marić Bajs, dr. med. prof. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med.

Odazovite se i uključite u raspravu o spolnom zdravlju mladih.

Foto: Pixsell/Marko Prpić
Foto: Pixsell/Davor Puklavec

 Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo