Zdravlje

Zdravlje

Vitamin D i kalcij popravljaju razinu kolesterol kod žena u postmenopauzi

Znanstvenici tvrde da unos vitamina D kao dodatka prehrani u žena nakon menopauze djeluje kao regulator koncentracije kolesterola u krvi.

Studija je provedena u sklopu “The North American Menopause Society (NAMS)“, pod vodstvom Petera F. Schnatza, a sve u svrhu provjere koliko uistinu dodatci prehrani poput vitamina D i kalcija mijenjaju sliku razine kolesterola u žena nakon menopauze.

Žene, koje su sudjelovale u istraživanju, dnevno su uzimale 1.000 mg kalcija i 400 IU vitamina D3, a druge placebo. Na 600 žena pratila se povezanost uzimanja dodataka s razinom kolesterola. One koje su ih uzimale imale su više nego dvostruko veće izglede da imaju bolji kolesterol u odnosu na žene koje su koristile placebo.

Žene koje su uzimale kalcija i vitamin D su imale dvostruko veće šanse za preporučenu koncentraciju vitamina D u krvi i sniženu koncentraciju takozvanog lošeg (LDL) kolesterola. Kod tih ispitanica je zabilježena i povišena koncentracija dobrog (HDL) kolesterola i smanjena koncentracija triglicerida.

Američki znastvenici podsjećaju da je manjak vitamina D češća pojava kod žena nego kod muškaraca.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo