Zdravlje

Zdravlje

Vitamin D može prevenirati i liječiti osteoporozu

Zdravlje kostiju jednako je važno kao zdravlje našeg organizma, a u starijoj dobi često kod žena dolazi do osteoporoze, odnosno smanjivanja koštane mase. Hrana ispunjena vitaminom D put je prema prevenciji i liječenju već postojale osteoporoze.

Pogotovo su pod rizikom od osteoporoze žene koje ulaze ili su ušle u menopauzu, a kasnije faze osteoporoze uključuju slabljenje mišića, nestabilan korak, pa čak i frakture kralježnice i kukova. Pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost faktori su koji iznimno utječu na pojavu osteporoze, kao i na liječenje iste.

Prva linija zaštite gubitka koštane mase je pravilna prehrana, tjelesna aktivnost i adekvatan unos vitamina D i kalcija – savjetovao je doc. dr. sc. i dr. med. Željko Giljević, iz Zavoda za endokrinologiju i referentnog centra za metaboličke bolesti kostiju KBC-a Zagreb tijekom stručnog skupa InPharma.

Kako bi se prevenirao nastanak te kako bi se liječila bolest, preporučuje se unos namirnica s visokim udjelom kalcija i vitamina D, poput ribe, peradi, zelenog lisnatog povrća, mahunarki, mliječnih proizvoda…

Smjernice se temelje na meta-analizama i sustavnim pregledima, te uglavom upućuju na svakodnevni unos 800-1.200 mg kalcija (iz hrane i dodataka prehrani) te 800-2.000 IJ vitamina D za žene u postmenopauzi s osteoporozom. – ističe dr. med. Giljević.

Liječenje osteoporoze vitaminom D

Giljević napominje kako se maksimalne doze vitamina D primjenjuju u prva tri mjeseca, dok je u kasnijem periodu najvažnije održavati zadovoljavajuću razinu, uključivanjem 800–1.600 IJ vitamina D na dan. Prije terapije vitaminom D, važno je biti upoznat s trenutnom razinom vitamina D kod oboljele osobe, a tijek liječenja uvelike ovisi i o sposobnosti apsorbcije vitamina D. Na primjer, kod pretilih osoba apsorbcija vitamina D i putem vanjskih utjecaja i putem hrane, manja je nego kod osobe normalne tjelesne težine.

Dostatan unos vitamina D i ukupnog kalcija hranom ili u obliku nadomjestaka treba procijeniti na temelju individualnog rizika i na temelju laboratorijskih nalaza, te provoditi korekciju nadomjesne terapije prema periodičnim godišnjim kontrolama. – istaknuo je liječnik KBC-a Zagreb, Željko Gilijević.

Saznajte što bi trebale jesti žene u menopauzi, te kojom točno hranom možemo odgoditi pojavu osteoporoze!

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo