Vitamin K – hranjiv nutrijent skriven u zelenom, lisnatom povrću – može igrati ključnu ulogu u zdravlju kostiju i prevenciji osteoporoze. Pokazali su to rezultati američkih znanstvenika s Rensselaer Polytechnic instituta iz New Yorka.
Oni su otkrili da protein
osteokalcin štiti kosti od lomova.
Međutim, one ga mogu apsorbirati samo kroz djelovanje vitamina K. Njega pak u organizam unosimo putem zelenog, lisnatog povrća.
Što je osteoporoza?
Osteoporoza je bolest kostiju kod koje dolazi do smanjenja koštane
čvrstoće, gustoće i promjene mikroarhitekture s povećanom sklonošću
lomovima.
Čimbenici rizika
Više je čimbenika koji upućuju na rizik za osteoporozu. To su: rani
gubitak menstruacije, vitka tjelesna građa, prijelom kod lakše ozljede
nakon 45. godine, prijelom zbog osteoporoze u obitelji (majka, sestra),
pušenje, prekomjerno uživanje alkohola, nedovoljna tjelesna aktivnost,
nekvalitetna prehrana koja ne uključuje mlijeko i mliječne proizvode,
liječenje glukokortikoidima i bolesti koje vode osteoporozi.
Liječenje i prevencija
Osteoporoza se danas vrlo uspješno liječi. Postoje brojni lijekovi od
kojih neki sprečavaju razgradnju kostiju, a drugi čak povećavaju
njihovu izgradnju. Kod postavljanja dijagnoze i odabira lijekova vrlo je
važan iscrpan razgovor pacijenta i liječnika, temeljit pregled i
odgovarajuća laboratorijska i druga obrada.
U liječenju i prevenciji osteoporoze neophodan je dovoljan unos
kalcija i vitamina D kvalitetnom prehranom i odgovarajućim nadomjescima. Ne zaboravite niti vitamin K. Potrebno je dnevno izlaganje direktnim ili indirektnim sunčevim
zrakama, i to najmanje pola sata.
Rezultati
istraživanja su objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of
Sciences.
K. R.