Zdravlje

Zdravlje

Vitaminom E zaštitite mozak nakon moždanog udara

Prirodni oblik vitamina E, alfa-tokotrienol (TCT), moguće je učinkovitiji u sprječavanju moždanog oštećenja nakon moždanog udara od određenih lijekova, tvrde američki stručnjaci.

Tokotrienoli su komponente koje su u malim količinama prisutne u biljkama, a njima su bogati palmino ulje, žitarice i rižine mekinje. Ovaj oblik vitamina E blokira enzim koji otpušta masne kiseline nakon moždanog udara. Istovremeno, on zaustavlja djelovanje gena koji može dovesti do umiranja moždanih stanica.

Provodeći istraživanje nad životinjama, američki su stručnjaci ustanovili kako TCT može očuvati stanice mozga nakon moždanog udara. Nadaju se kako će ove rezultate potvrditi i na ljudima nakon moždanog udara uzrokovanog krvnim ugruškom ili traumom.

Prema istraživačima Odsjeka za kirurgiju Sveučilišta Ohio, ovo je prva studija u kojoj je pokazano kako vitamin može “promijeniti mikroRNA biologiju kako bi se stvorio povoljan ishod bolesti.

Ovdje prirodni prehrambeni proizvod simultano djeluje na nekoliko ciljeva kako bi pomogao spriječiti oštećenje mozga poslije moždanog udara. To je nadarena molekula”, objasnio je dr. Chandan Sen, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Stroke.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo