Zdravlje

Zdravlje

Vježbajte jogu i zaštite srce

Vježbanje joge bi mogao biti dobar način zaštite zdravlja srca, pogotovo ako niste spremni na teže oblike vježbanja, smatraju znanstvenici.

U Nizozemskoj je napravljen pregled 37 studija koje su uključivale 3.000 ispitanika kako bi se saznalo je li joga povezana s zaštitom srca od rizičnih faktora poput visokog krvnog tlaka i kolesterola. Iako joga nije uključena u aktivnosti koje se preporučuju za zaštitu zdravlja, znanstvenici ipak smatraju da je dobrodošla.

Dobrobiti ove vrste aktivnost su vjerojatno pravilno disanje i rad mišića, što dovodi do jače opskrbe organizma kisikom, što pak rezultira snižavanjem krvnog tlaka, izjavila je Maureen Talbot iz “British Heart Foundation” Prof. Myriam Hunink, s Medicinskog fakulteta u Roterdamu pokušala je saznati kakve efekte joga ima na zdravlje.

U usporedbi s nikakvim aktivnostima, joga sasvim sigurno doprinosi zdravlju – povezana je s manjim rizikom od debljanja, snižava krvni tlak te smanjuje kolesterol. U usporedbi s ostalim vrstama aktivnosti, poput brzog hodanja i trčanja, joga nije ništa manje ili više utjecala na smanjenje rizika od srčanih oboljenja.

Prof. Hunink zaključuje: “Rezultati pokazuju da je joga potencijalno vrlo korisna i po mom osobnom mišljenju, isplati se isprobati u svrhu zaštite zdravlja”.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo