Zdravlje

Zdravlje

Vježbajte unatoč osteoartrtitisu kuka

Terapija tjelovježbom može pomoći osobama s teškim osteoartritisom kuka, tvrde danski istraživači.

Dok je vježbanje kamen temeljac liječenja za blagi do umjereni slučaj osteoartritisa, rijetko koji su stručnjaci proučavali njegovu ulogu kod ozbiljnijih bolesti. Upravo tu dolaze stručnjaci Sveučilišta Južne Danske.

Tjelovježba je korisna za oboljele od artritisa

Njihov je tim proučavao 84 pacijenta koji su čekali potpunu zamjenu kuka i koji su podijeljeni u dvije skupine. Jedni su izvodili neuromišićne vježbe dok su drugi imali uobičajenu zdravstvenu skrb (usmene ili napisane predoperativne upute) tijekom osam tjedana. Dva puta tjedno su terapeuti nadzirali vježbanje koje je trajalo sat vremena.

Istraživači su testirali učinkovitost programa tako što su pacijenti trebali hodati 20 metara najbrže što su mogli, ustati se iz stolca pet puta za redom i izvoditi vježbe ekstenzije nogu na klupici za vježbanje. Ustanovljene su bitne razlike između dviju skupina: u svakom su testiranju bolje rezultate imali ispitanici koji su vježbali.

Iako su dobrobiti vježbanja očigledne, stručnjaci napominju kako liječnici moraju biti oprezni kada propisuju tjelovježbu ovakvim pacijentima jer oni osjećaju jake bolove.

“Zglob diska je prilično istrošen pa morate biti oprezni kako pacijenti ne bi iskusili više bolova. Ako se to dogodi, morate smanjiti intenzitet vježbi”, savjetovao je Allan A. Villadsen, voditelj istraživanja. Također, ako bolesnici s prevelikom lakoćom savladavaju vježbe, terapeuti mogu povećati intenzitet.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo