Vježbanje - najbolje rješenje za bolna koljena - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Vježbanje – najbolje rješenje za bolna koljena

Ako vas muči intenzivna bol u koljenu, trebali biste se okrenuti vježbanju pod nadzorom stručnog terapeuta. Naime, najnovije je istraživanje pokazalo kako tjelovježba ima bolji učinak na ublažavanje bolova i poboljšavanje funkcije koljena od uobičajenih oblika terapije.

Sindrom patelofemoralne boli je stanje tijekom kojeg se bol pojavljuje s prednje strane koljena, tijekom ili nakon vježbanja. Spomenuti je sindrom čest uzrok posjeta liječniku. Bolno stanje češće pogađa žene, a simptomi u većini slučajeva počinju tijekom adolescentske dobi, kada je sudjelovanje u sportskim aktivnosti na najvišoj razini.

kTijekom perioda bolova, liječnici savjetuju mirovanje i izbjegavanje aktivnosti koje bi mogle dodatno isprovocirati bolno mjesto. Ovaj “čekaj dok se ne smiri” pristup smatra se uobičajenim načinom postupanja.

Međitim, nedavno je istraživanje otkrilo kako je terapija vježbanjem vrlo učinkovita, kad je riječ o smanjenju bolova.

Nizozemski su znanstvenici odlučili usporediti korisnost vježbanja pod nadzorom stručnog terapeuta i uobičajenog “čekaj dok se ne smiri” pristupa. U istraživanju je sudjelovao 131 pacijent u dobi od 14 do 40 godina. Svi su bolovali od Sindroma patelofemoralne boli.

Nakon tri mjeseca, grupa koja je vježbala prijavila je značajnije smanjenje boli i bolju funkciju koljena od članova kontrolne grupe.

“Istraživanje pruža dokaz da je vježbanje, pod nadzorom stručnog terapeuta, učinkovitije od uobičajenog mirovanja i čekanja da se bol smiri”, izjavili su autori istraživanja.

 
K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo