Zdravlje

Zdravlje

Zagreb ponovno dobiva Školu nepušenja!

Vijest kako Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” ponovno pokreće Školu nepušenja nije mogla stići u bolji čas!

Naime, alarmantni podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore kako svakih 8 sekundi, od posljedica štetnog duhanskog dima, u svijetu umre jedna osoba. Porazni podaci ne zaobilaze niti našu zemlju. Naime, u Hrvatskoj aktivno puši svaka treća osoba, što je oko 1.2 milijuna pušača.

Alarmantne podatke su pokazali i rezultati prvog Programa ranog otkrivanja raka pluća i KOPB-a kod pušača od 40 do 65 godina u Zagrebu. Spomenuti se program provodio 2008. i 2009. godine, a u njemu je sudjelovalo 1040 ispitanika.

k“Indeks ovisnosti je kod 84 posto ispitanika bio veći od 20, što znači da su ove osobe bile ugrožene i od raka pluća i kronične opstruktivne plućne bolesti. Još porazniji su rezultati koncentracije ugljičnog monoksida u perifernoj krvi. Naime, gotovo 40 posto ispitanika je imalo više od 7 posto ugljičnog monoksida u perifernoj krvi. Čak 8 posto osoba je bilo ugroženo u tolikoj mjeri da im je prijetilo ozbiljno trovanje ovim plinom. U dvije smo godine otkrili šest malignoma, tri kod muškaraca i tri kod žena. Dva su muškarca nažalost preminula, dok su žene još uvijek žive. KOPB je dijagnosticiran kod 95 ispitanika (11 posto)“, izjavila je mr.sc.dr. Alma Rožman, ravnateljica zagrebačke Poliklinike za bolesti dišnog sustava.

Međutim, dobra je vijest kako jako veliki broj pušača, konkretnije njih 81 posto, želi prestati pušiti, ali ne zna kako. Upravo je zbog toga vijest o ponovnom pokretanju Škole nepušenja stigla u pravi čas!

k“Škola će raditi po modificiranom američkom modelu, a namijenjena je grupama pacijenata. Oni će prvih 5 dana u tjednu u školu dolaziti svaki dan na sat i pol. Nakon toga se grupa nalazi jednom tjedno, a sljedećih 6 mjeseci jednom mjesečno. Na kraju tog perioda se radi evaluacija kojom se procjenjuje koliko je pušača prestalo sa štetnom navikom. Podaci svjetskih studija kažu kako na ovaj način trajno prestane pušiti tek 20 posto osoba“, izjavila je dr. Mirjana Orban, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevencije ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Bez obzira na restriktivan zakon, prema kojim maloljetnici ne mogu kupiti cigarete, najnoviji podaci govore kako, do kraja srednje škole, svakodnevno puši 25 posto učenika!

Upravo je povećavanje svijesti mladih o smrtonosnim posljedicama trovanja nikotinom jedan od ciljeva osnivanja zaklade pod nazivom Hrvatska kuća disanja. Nju zajedničkim snagama pokreću Grad Zagreb i Hrvatsko torakalno društvo.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo