Zdravlje

Zdravlje

Zaštitite se od 10 neugodnih infekcija koje vrebaju u teretani

Shutterstock

Kako bi izbjegli borbu s infekcijama preporuča se sterilizacija svih predmeta koje donesete u teretanu, ali i spremanje češljeva i britvica u zračno nepropusnu vrećicu kako nametnici ne bi dospjeli do vas.

Mokre podloge tuševa, bazeni ili pak nečiste sprave za vježbanje najčešća su mjesta u teretani koja vrve uzročnicima nekoliko infekcija, a thehealthy.com, navodi za koje je infekcije teretana najpogodnije mjesto. 

1. Folikulitis

Bakterijska infekcija folikula dlake česta je pojava korisnika teretane, a nastaje zbog topline, bakterija i znoji. 

U slučaju infekcije izazvane toplinom, odjeća može pritisnuti folikule dlake dok bakterijska ili gljivična infekcija nastaju zbog dijeljenja ručnika ili spužvi za kupanje, tvrdi dr. Ross Radusky.

Simptomi ove infekcije crvene su, ponekad upaljene kvržice koje nastaju na folikulama dlake, uz ili bez pojave gnoja. 

Ovu infekciju možete spriječiti odjećom koja upija znoj te tuširanjem i pažljivim brisanjem tijela nakon toga. Osim toga, dobar antibakterijski gel za tuširanje riješit će vas bakterija koje nastaju na površini kože. 

Nemojte gledati na vježbanje kao na kaznu zbog onog što ste pojeli

2. Lišajevi

Nastaju dodirom kože, mokrim podovima tuša ili prljavim ručnicima, tvrdi dr. Radusky, a rezultiraju crvenilom na koži. Najčešće se pojavljuju na prsima, leđima, stražnjici i bedrima, ali se isto tako mogu pojaviti i na drugim dijelovima tijela. 

Iako se jednostavno tretira specijaliziranim kremama, u slučaju da takve kreme ne djeluju kako je očekivano, trebali bi se javiti liječniku.

Pripazite i da je površina na koju sjedate suha i čista, a prvu pojavu osipa prijavite liječniku jer se osip koji je rani dijagnosticiran najbrže liječi, kazao je dr. Radusky.

3. Infekcija prepona

Češća je kod muškaraca, ali može se pojaviti i kod žena, najčešće ispod grudnjaka, navodi liječnik. 

Prvi simptom je svrbež, a slijedi ga svjetlo ružičasti ili crveni osip na čijoj se površini pojavljuju ljuskice. 

Za liječenje se preporuča upotreba sredstava koja isušuju te tuširanje odmah poslije treninga. Dobra ideja i donje je rublje koje upija vlagu. 

Ukoliko se osip počne širiti, bilo bi dobro posjetiti liječnika, tvrdi dr.Radusky. 

4. Atletsko stopalo

Infekcija je to koja nastaje dodirom kože ili u doticaju s mokrim tuševima i bazenima, tvrdi liječnik. 

Najčešći simptom je svrbež, a nastaje i crveni osip koji se ljušti, nastavlja. 

Uobičajeni osipi liječe se antigljivičnim puderima, a ukoliko oni ne djeluju, može se prepisati antigljivična terapija, no prevencija je najbolji tretman, smatra dr.Radusky.

Stoga se trudite da vam stopala u teretani što manje dodiruju pod pa tako uvijek imajte odgovarajuću obuću zbog koje se stopala neće znojiti. 

Pridavanje pažnje sušenju stopala prvi je korak za sprječavanje infekcija, a ukoliko se one i dalje pojavljuju, na stopala, specifičnije, između nožnih prstiju nanesite sloj pudera, kazao je dr. Radusky. 

5. Uši

Nastanjuju sve dijelove tijela s kovrčavim dlakama te se, osim u kosi, mogu pojaviti i u trepavicama, obrvama, dlakama na rukama, prsima i drugo. 

Iako postoje brojni pripravci za borbu s ušima, dr. Radusky savjetuje kako se možete prevenirati čak i u teretani. 

Obrišite klupu sanitarnim maramicama, a izbjegavajte dijeljenje kapica za tuširanje, ručnika i četki za kosu. Također, ukoliko stilizirate bradu ili kosu poslije treninga, sve češljeve i britvice držite u zračno nepropusnim vrećicama koje će ubiti sve nametnike koje su nekako došle do vas, kazao je. 

6. Bradavice

Bradavice su promjene na koži povezane s humanim papilomavirusom (HPV) koje se očituju ispupčenjima na koži koja u svom središtu imaju crnu točkicu. 

“Ovaj virus čak krade neke krvne žile kako bi se hranio”, kazao je dr. Radusky. 

Kako se to ne bi događalo, predlaže se desetominutno namakanje stopala u vodi i skidanje ostarjele kože kamenim pilingom. Zatim bi bilo dobro nanijeti otopinu sa salicilnom kiselinom. 

“Nakon toga potrebno je tu površinu prekriti ljepljivom trakom koja će se ujutro skinuti, a na upaljeno područje nanijeti vazelin te staviti zavoj”, smatra dr. Radusky. 

Pomoći će vam i posjet dermatologu koji se virusa može riješiti laserskom terapijom, terapijom smrzavanja ili pak paljenja upaljenog područja

7. Molluscum contagiosum

Izgledom podsjećaju na bubuljice jer izgledaju kao malene crvene točkice koje sadrže bijeli gnoj, no upravo je taj gnoj zarazan dio ispupčenja i njegovi istiskanjem možete virus prenijeti i na druge dijelove tijela. smatra dr. Radusky.

Pri primjećivanju ovih promjena trebalo bi posjetiti liječnika koji će dijagnosticirati radi li se o virusu te će sukladno tome ga i liječiti. 

8. Staphylococcus aureus

Ovu bakteriju pronaći ćemo u skoro svim respiratornim organima, tvrdi dr. Shanna Levine, no ulaskom u tijelo ova će bakterija stvoriti gnojni čir, folikulitis ili pak gnojni ekcem

Osim toga dovest će i do povećanja tjelesne temperature, umora i groznice

Ukoliko se radi o izbočini oko folikule dlake, može se liječiti od doma, no bilo kakva pojava na drugim dijelovima tijela, upozorenje je koje treba biti pregledano od strane liječnika, smatra dr. Levine. 

Kako bi izbjegli borbu s ovom bakterijom, preporuča se sterilizacija svih predmeta koje donesete u teretanu. 

9. Streptococcus pyogenes

Uzročnici su stafilokok i streptokok bakterije, a nastaju na području otvorene rane ili prijašnje infekcije uzrokovane drugom bakterijom. 

Infekcija uzrokuje oticanje, vrućicu, izbijanje plikova, bol te povećanje temperature čitavog tijela. 

10. Gljivična infekcija nokta

Kao i atletsko stopalo, ova infekcija nastaje u dodiru s mokrim tuševima i podovima, a rezultira zadebljanim noktom koji je postao žut te mu se promijenila tekstura. 

Za liječenje se preporuča antigljivični puder, ali vjerojatno je da ćete morati posjetiti liječnika jer ova se vrsta gljivične infekcije liječi i do tri mjeseca

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo