Zdravlje

Zdravlje

Zaštitite se od Alzheimerove bolesti vitaminima B skupine

U vitamine B skupine ubrajamo osam vrsta vitamina: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12. Svi oni mogu pomoći u zaštiti od alzheimerove bolesti, tvrde britanski stručnjaci.

Za vitamine B skupine se već dugo zna kako imaju ključnu ulogu u našem metabolizmu, živčanom sustavu, stvaranju energije i zaštiti od anemije, a sada je najnovijim britanskim istraživanjem ustanovljeno kako uzimanje dodataka prehrani s vitaminima B-kompleksa može zaštititi od Alzheimerove bolesti.

S obzirom na to da vitamini B skupine imaju bitnu ulogu u funkcioniranju živčanog sustava i sintezi DNK, nimalo ne iznenađuje kako uzimanje dodataka prehrani s vitaminimina B skupine može pomoći u zaštiti od Alzheimerove bolesti, tvrde stručnjaci.

Aminokiselina homocistein povezana je s kognitivnim oštećenjem i smanjenjem mozga koje povezujemo s bolestima kao što je Alzheimerova bolest. Nedavno je istraživanje stručnjaka Sveučilišta Oxford pokazalo kako je visoka razina folne kiseline, vitamina B6, B9 i B12 smanjila razinu homocisteina u krvi te nadalje smanjila smanjenje mozga začak 90 posto, i to onih područja koje najčešće zahvaća Alzheimerova bolest.

Iako su ovi rezultati tak preliminarni i potrebno je provesti daljnja istraživanja, pružaju nadu za jednostavniju intervenciju kada su u pitanju dementni pacijenti.

Što su to vitamini B skupine?

U vitamine B skupine ubrajamo osam vrsta vitamina: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12.
Vitamini B-kompleksa obično sadrže kombinaciju svih vitamina B skupine,
a ako tražite svaki posebno, možete ih nabaviti u ljekarni. S druge
strane, možete posegnuti za bogatim izvorima vitamina B skupine Vitamine
B skupine. riječ je o namirnicama bogatim proteinima, kao što su riba,
meso (pogotovo perad), jaja i mliječni proizvodi. Bitajte zeleno lisnato
povrće, mahunarke i grašak.

Što je to Alzheimerova bolest?

Alzheimerova bolest je teška, neizlječiva, degenerativna bolest mozga koja može uzrokovati smrt. Svojim napredovanjem dovodi do senilnosti, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika. Alzheimerova bolest i ostali oblici demencije pogađaju oko 24 milijuna ljudi u svijetu, a procjene za Hrvatsku kreću se oko 80.000 oboljelih.

Postupak dijagnoze Alzheimerove bolesti je izrazito kompliciran i uključuje mnoge psihološke i fiziološke pretrage. Najčešće se javlja u petom i šestom desetljeću života, napreduje brzo i otprilike u pet godina nakon prvih simptoma dolazi do teške demencije.

Više o samoj bolesti saznajte u Hrvatskoj udruzi za Alzheimerovu bolest.
K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo