Život s poremećajima hranjenja, kako se nositi i može li se poremećaj prevenirati? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Život s poremećajima hranjenja, kako se nositi i može li se poremećaj prevenirati?

Shutterstock

Ne treba naglašavati koliki trag je pandemija ostavila na naše mentalno i tjelesno zdravlje, ali isto tako i na porast poremećaja hranjenja i narušenog odnosa prema hrani, o čemu se još uvijek ne govori dovoljno.

Poremećaji hranjenja opisuju se kao psihički poremećaji koji se očituju u nepravilnim prehrambenim navikama, stresu ili zabrinutosti zbog tjelesne težine ili oblika tijela. Postoje različiti oblici koji se mogu odnositi na neadekvatan ili prekomjeran unos hrane koji na kraju može imati negativan učinak na osobu.

Najčešći oblici poremećaja hranjenja uključuju anoreksiju nervozu, bulimiju nervozu i poremećaj prejedanja te pogađaju osobe oba spola. U zadnjih nekoliko godina u porastu je i ortoreksija, poremećaj hranjenja koji se odnosi na nezdrav odnos prema “zdravoj” hrani, koji još uvijek nije službeno uvršten u dijagnostičko-statistički priručnik duševnih poremećaja.

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana poremećaja hranjenja doktorica psihologije Anđela Jelić koja stoji iza instagram profila Lifestyle Psychology u suradnji s Centrom za kulturu prehrane organizira druženje i razgovor na temu: Život s poremećajima hranjenja, kako se nositi, kako reagirati i može li se poremećaj prevenirati?

Ako vas muči debljina, možda patite i od poremećaja kompulzivnog prejedanja – prepoznajte na vrijeme!

Razgovoru na ovu temu pridružit će se osobe koje će iznijeti svoje iskustvo u borbi s poremećajima hranjenja, vlastitim ili bliske osobe te stručnjaci iz svijeta tjelovježbe i pokreta.

Ideja za ovogodišnji događaj nastala je u suradnji s Centrom za kulturu prehrane gdje će se održati radionica pripreme hrane i svjesnog jedenja koje definiramo kao sposobnost da se puna pozornost i svijest usmjeri na iskustvo s hranom i na hranu. Ovakav pristup hrani omogućuje nam da postanemo svjesni svojih unutarnjih stanja (fizičkih osjeta, emocija, misli) povezanih s jelom te da imamo fizičku, mentalnu i emocionalnu slobodu od “dijetalnih” misli i restriktivnih ponašanja koja su nerijetko okidači za razvoj poremećaja hranjenja.

Druženje i razgovor održat će se 2.6.2022. od 17 do 19 sati u baru Botaničar, Trg Marka Marulića 6, Zagreb.

Podržite i vi ovogodišnju kampanju i 2.6. na svojim društvenim mrežama podijelite fotografiju s hashtagom #većasamodsvojeveličine.

Koliko ste puta čuli izreku „ono si što jedeš“? Nutricionistica objasnila zašto baš i nije istinita…

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo