SPM metodama – recite "Ne" bolovima u kralježnici - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

SPM metodama – recite “Ne” bolovima u kralježnici

O operacijama kralježnice i minimalno invazivnim metodama liječenja kralježnice razgovarali smo s mr. sci. Kvesić Draženom, dr.med., spec. kirurgom i voditeljem Centra za liječenje bolesti kralježnice Specijalne bolnice Arithera.

P: Arithera je prepoznata kao vrhunska bolnica za liječenje bolesti kralježnice. Koje su posebnosti liječenja kralježnice u SB Arithera?

O: U Aritheri nudimo potpuno zaokruženi proces liječenja bolesti kralježnice, od fizikalne terapije, minimalno invazivnih zahvata, klasičnih operativnih zahvata do postoperativne rehabilitacije. Sve se odvija na jednom mjestu, pacijenta od početka do kraja vodi isti liječnik, nakon operacije je pod stalnom kontrolom svoga operatera koji nadgleda proces postoperativne rehabilitacije, sve do odlaska kući.

Radimo praktički sve operacije na prsnom i slabinskom dijelu kralježnice kod ozljeda, degenerativnih bolesti, upalnih i tumorskih bolesti kralježnice. Novost su i operacije skolioze prednjim pristupom, koje u Aritheri obavlja vodeći hrvatski stručnjak na području liječenja skolioze prof. dr. sc. Vladimir Kovač.

P: Kod pacijenata su prepoznate SPM metode liječenja koje koristite kao spas u situacijama akutne boli u leđima. O kakvim se zahvatima radi?

O: SPM ili „Spine Pain Management“ je skupina minimalno invazivnih zahvata na kralježnici kojima se dijagnosticira i liječi bol uzrokovana promjenama na kralježnici, većinom degenerativnim. Osnova ovog načina liječenja je igla, koja se pod kontrolom RTG aparata precizno postavi na točno određeno mjesto na kralježnici. Potom se kroz iglu daje lijek ili se posebnim vrstama igala, koje su ujedno i elektrode, određeni živci kralježnice termički onesposobe za prenošenje boli. Ove metode su u rukama iskusnog liječnika sigurne i učinkovite, sa malom mogućnosti za komplikacije. Velika vrijednost ovih metoda je da kod nekih bolesnika mogu otkloniti potrebu za klasičnim operativnim zahvatom na kralježnici, te da smanjuju bolove onim pacijentima kojima se do sada nije moglo pomoći i bili su osuđeni trpjeti bolove. Svi SMP zahvati se rade u lokalnoj anesteziji i ambulantno, nema potrebe za ležanjem u bolnici. Jedan do dva sata nakon zahvata pacijenti odlaze kući.

P: Jesu li svi pacijenti sa bolovima u području kralježnice kandidati za minimalno invazivne SPM zahvate?

O: Nisu. Potreban je detaljan klinički pregled i pregled snimaka kralježnice, da bi se mogli odabrati oni pacijenti koji će imati koristi od ovog načina liječenja. Naročito potičem da dođu na pregled oni pacijenti, koji imaju kroničnu križobolju ili vratobolju i kojima dosadašnje liječenje lijekovima protiv bolova i fizikalnom terapijom nije pomoglo. Također, pacijenti sa išijasom i drugim bolovima u nogama kojima ne pomažu lijekovi protiv bolova mogu imati velike koristi od SPM zahvata i mogu izbjeći operativni zahvat na kralježnici zbog protruzije diska.

Više o liječenju bolesti kralježnice potražite na www.arithera.hr ili direktno u Specijalnoj bolnici Arithera, Bukovačka cesta 1, Zagreb, tel. 01 23 04 074

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo