Zdravlje

Zdravlje

Stalno vam se jede nešto slatko? Tijelo vam poručuje da vam nedostaju ovi važni nutrijenti

Osjećate li konstantno neutaživu želju za slatkišima, to je signal da organizmu nedostaju neke hranjive tvari.

Neodoljiva želja za šećerom može se javiti u bilo koje doba dana. I dok mnogi vole pojesti desert, izraženu žudnju za šećerom karakteriziraju učestalost i nezasitnost. Prema istraživanjima, šećer stvara ovisnost kao i neke ulične droge, sa sličnim učincima na mozak.

Ako je vaša želja za slatkim postala glavna misao u danu i ne posustaje čak ni nakon što si priuštite slatkiš – možda bi bilo mudro razmotriti pravi uzrok. Isto vrijedi i ako se pokušaji smanjenja ili prestanka zadovoljavanja ove potrebe pokažu teškim ili gotovo nemogućim. Ovo su neki od razloga:

Tropsko voće koje štiti od raka i snižava šećer. Jeste li ga već probali?

Nedostatak magnezija

Prvo treba identificirati vrstu slatke hrane za kojom žudite.

Ako žudite za čokoladom, to bi moglo značiti da vašem tijelu nedostaje magnezija, što je danas vrlo česta pojava, objašnjava holistička nutricionistica Elissa Goodman.

Postoji dobra strana žudnje za čokoladom: tamna čokolada je puna antioksidansa koji mogu poboljšati vaše zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Zato, posegnite za onom koja ima barem 70% udjela kakaovca, a ne za mliječnom.

Shutterstock

Manjak vitamina i minerala

Žudite li za slatkim voćem tijelo vam možda govori da treba dodatne vitamine, minerale i antioksidanse. U nekim slučajevima to može značiti da vam je šećer u krvi nizak, ali u drugima to može biti pokazatelj da jednostavno ne jedete dovoljno voća.

Manjak vitamina B

Nedostatak vitamina B još je jedan signal koji stoji iza potrebe za šećerom. Vitamini B1, B7 i B12 su ključni za metabolizam glukoze. Ako imate nizak nivo vitamina B, tijelo može imati problema s razgradnjom glukoze za proizvodnju energije, zbog čega možete imati potrebu za više šećera.

Hrana koja pomaže u borbi protiv žgaravice

Pad šećera

Ako iznenada poželite slatkiše, najvjerojatnije imate fluktuacije šećera u krvi, kaže Goodman.

Kada vam šećer u krvi padne, vaše tijelo vas možda pokušava natjerati da mu date više goriva kako bi vam razina šećera u krvi ostala stabilna. Kako biste održali ravnotežu šećera u krvi, ona preporučuje unos zdrave količine proteina i dodavanje više vlakana hranu, poput graha i mahunarki, uz složene ugljikohidrate, što će vam dati gorivo koje vam je potrebno bez naglih skokova šećera u krvi.

Shutterstock

Premalo kroma

Krom je esencijalni mineral koji regulira metabolizam inzulina i glukoze, utječući na razinu šećera u krvi. Nedostatak može dovesti do inzulinske rezistencije i povećati želju za šećerom. Neki uobičajeni simptomi nedostatka kroma uključuju umor, razdražljivost i depresiju.

Cink vam treba

Cink je neophodan za rad imunološkog sustava i pravilnu probavu, ali je također odgovoran za regulaciju razine inzulina i metabolizma ugljikohidrata. Cink je bitan za percepciju okusa i mirisa, a nedostatak može rezultirati smanjenjem percepcije okusa, što dovodi do većeg unosa šećera i soli kako bi se nadoknadio nedostatak okusa. Manjak cinka može dovesti do niske razine energije, smanjenog imuniteta i žudnje za šećerom.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo