Zdravlje

Zdravlje

Što je svinjska gripa i zašto je ova opasna?

Novi uzrok globalne panike zove se svinjska gripa! Koliko je opasna? Kako se zaštiti?

Znanstvenici širom svijeta grozničavo provode ispitivanja kojima žele ustanoviti koliko su cjepiva protiv gripe učinkovita u slučaju epidemije svinjske gripe koja je izbila u Meksiku i širi se svijetom.

Svinjska gripa je respiratorna bolest svinja koju uzrokuje gripa tipa A, i obično se ne prenosi na ljude osim u slučajevima svakodnevne izloženosti zaraženim svinjama. Do sada je bilo zabilježeno nekoliko takvih slučajeva, a u jednom je zaraza kasnije prešla s čovjeka na čovjeka, tj. liječnika koji se brinuo o pacijentu.

No, ova gripa koja sada hara ima gene koji su potpuno izmješani – sjevernoamerička svinjska i ptičja gripa, svinjska gripa koja se normalno otkriva u Aziji i europi i ljudska gripa zajedno daju kombinaciju koja za sada nema lijeka i ubija ljude.

Vjeruje se da se prenosi na uobičajen način kako se inače širi virus gripe, putem kihanja i kašljanja zaraženih kapljice koje sadrže virus gripe izlaze na zrak i mogu zaraziti druge ljude u okolici. Simptomi bi trebali biti jednaki običnoj ljudskoj gripi: temperatura, umor, manjak apetita, kašalj, curenje nosa, suho grlo, povraćanje i proljev.

Ono što je poznato jest da je ovaj novi virus otporan na amantadin i rimantadin, no pacijenti liječeni oseltamivirom i zanamivirom uspješno su se oporavili.

Znanstvenike najviše brine činjenica da je novi virus nastao mutacijom starih, koji već neko vrijeme nisu aktvini, a mogućnost da na ovaj način i ptičja gripa bude prenosivija na ljude daje zastrašujuću sliku.

Naravno, teoretičari zavjera već su se javili – WHO su Illuminati koji žele na ovaj način natjerati Amerikance na masovno cijepljenje, putem kojega bi ubrizgali neko cjepivo koje, za sada, nema definirano tajno djelovanje. Nadalje, većina zaraženih nisu djeca i starci, kao inače, nego zdravi ljudi između 20 i 45 godina, tj. vojni obveznici. Za kraj, Obama je pije tjedan dana posjetio Meksiko …. nastavak možete pretpostaviti.

Za sada, nemojte putovati u Meksiko, ako ste se vratili iz Meksika i mislite da imate gripu odmah se javite u najbližu bolnicu, i pijte puno vitamina C i prirodnih stimulansa imuniteta.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo