Zdravlje

Zdravlje

Koliko kalorija trebate unositi ako dojite

Pravilo oko prehrane dojilja zapravo je prilično jednostavno, sve dok se dobro brinete o sebi, dobro se brinete i o svojoj bebi

Što jesti tijekom dojenja?

Pravilo je uvijek isto: raznovrsno i uravnoteženo. No ovo su neke namirnice kojima treba dati prednost tijekom dojenja.

Zdrave masti
“S obzirom na to da su potrebe tijela tijekom dojenja za kalorijama veće, zdrave masnoće su jako važne,” kaže Kayla Thorngate, dijetetičarka specijalizirala za prehranu majki tijekom dojenja i dojenčadi. Orašasti plodovi, sjemenke, jaja, masne ribe poput lososa, maslac od kikirikija, avokado i masline pomoći će u unosu zdravih masnoća. Losos je izvrstan izvor proteina i DHA, zdrave masti koja je važna za razvoj mozga vaše bebe, objašnjava Thorngate.

Losos je izvrstan izvor zdravih masti
Losos je izvrstan izvor zdravih masti

Proteini
“Naše potrebe za proteinima, posebno u razdoblju oporavka nakon poroda i tijekom dojenja, su jako visoke. To pomaže u optimalnoj kontroli šećera u krvi”, kaže Thorngate.
Jedite široku paletu visokoproteinskih namirnica. Izaberite između plodova mora, mesa peradi, jaja, graha, graška, leće, orašastih plodova i hrane na bazi soje. Meso organa, poput jetre, može biti posebno korisno u osiguravanju retinola, oblika vitamina A koji pomaže u metabolizmu željeza, kaže Thorngate. Dodaje i kako su žumanjci jaja izvrsni izvori kolina.

Dojenje ima brojne prednosti za zdravlje djeteta, ali što kada majka ne može dojiti?

Povrće i voće
Povrće i voće bogati su antioksidansima i vlaknima.

Vlakna su naš prirodni omekšivač stolice i pomažu nam da redovito praznimo crijeva, kaže Thorngate.

Ako vaše tijelo nije naviknuto na puno vlakana, postupno povećavajte unos kako biste smanjili rizik od nadutosti, grčeva i plinova, savjetuje Thorngate.

Povrće i voće bogati su antioksidansima i vlaknima
Povrće i voće bogati su antioksidansima i vlaknima

Cjelovite žitarice
Namirnice od cjelovitih žitarica kao što su bulgur, ječam, kvinoja, zob, smeđa riža i integralno pšenično brašno dobri su izvori vlakana, vitamina B i minerala. Osim toga, cjelovite žitarice puno su bolje za kontrolu glikemije nego hrana s rafiniranim ugljikohidratima (poput bijelog kruha).

Kalorije i dojenje

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da umjereno aktivne žene koje doje dodaju 330 do 400 kalorija ukupnom dnevnom unosu kalorija koje su unosile prije trudnoće. Žene koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu i žele izgubiti kilograme dok doje trebaju razgovarati s liječnikom ili registriranim dijetetičarom prije nego što smanje unos kalorije. Thorngate kaže kako premali unos hrane može utjecati na količinu mlijeka.

Broj kalorija koje majka treba ovisi o puno različitih čimbenika kao što su dob, visina, težina, zalihe masti, razina aktivnosti, a zatim i opseg u kojem doji. Ako isključivo doji, njezine potrebe za kalorijama su puno veće u usporedbi s majkom koja djelomično doji uz dodatak donorskog mlijeka ili formule, kaže Thorngate.

Je li trudnoća nakon 40. dobra odluka? Liječnica upozorava na najčešće probleme

Trebate li uzimati vitamine tijekom dojenja?

Vjerujem da mnoge žene imaju koristi od uzimanja multivitamina ili određenih suplemenata nakon poroda, kaže Thorngate.

Neke od hranjivih tvari koje Thorngate predlaže u obliku suplemenata su vitamin B12, jod, cink, bakar, vitamin A, kolin, DHA, folna kiselina i magnezij.

Dojenje je zaista nutricionistički zahtjevan zadatak za tijelo jer žrtvuje vlastite zalihe hranjivih tvari kako bi bebi osiguralo sve potrebno. Ako ne dobivamo dovoljno hranjivih tvari iz prehrane, možemo se osjećati stvarno iscrpljeno i umorno ili jednostavno psihički i fizički biti lošije.

Međutim, prije uzimanja bilo kojeg dodatka, najbolje je konzultirati se sa svojim liječnikom ili registriranim dijetetičarom kako biste saznali što je vašem tijelu najviše potrebno.

Grčevi ili intolerancija na hranu?

Koji su znakovi da bi vaše dojeno dijete moglo biti alergično na nešto što ste pojeli?

Obratite se svom pedijatru ako primijetite bilo koji od ovih znakova:

  • Beba pljuje nakon većine hranjenja
  • izvija leđa (moguće da postoji bolna upala u jednjaku)
  • ima grčeve, neutješna je ili izgleda kao da je boli
  • Krv ili koncentrirana, prugasta sluz u bebinoj stolici
  • Beba ima ekcem, mrlje koje svrbe, neobjašnjive osipe ili koprivnjaču
  • ima crvenilo oko usana
  • Beba se bori da dobije na težini i osjeća neke od gore navedenih simptoma.

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo