Što vam DNK pokušava reći o vašem zdravlju? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što vam DNK pokušava reći o vašem zdravlju?

DNK je individualni genetski kod koji zapravo “zna” sve detalje o vama. Od boje kose i očiju, do jačine zubiju, težine, visine, ali i osobnosti.

Postoji još nekoliko stvari koje vam vaš DNK govori. 

1. Koje proizvode za kožu koristiti

Jeste li jedna od onih osoba koja izgleda puno mlađe nego što zaista je ili pak starije, a koristite sve anti-age proizvode. Pa, odgovor leži u vašim genima. Koliko lako vam se stvaraju bore, koliko brzo se stvara kolagen, koliko snažnu protiv sunca morate koristiti? Kolike su vam razine antioksidansa u tijelu? Sve to utječe na činjenicu koliko brzo se tijelo može izboriti protiv slobodnih radikala koji će vas postarati. 

Kako odabrati najbolju kremu za sunčanje?

2. Kako ostati fit

Postoje osobe koje se jako brzo debljaju, a drugi kao da trepnu i skinu dva kilograma. Sve se to krije u DNK. Moguće je da imate gene koji vas usporavaju. Sve to zapravo možete otkriti ako napravite nekoliko alergijski testova kako biste otkrili kako reagirate na koju vrstu namirnica. 

Kako je sijeda kosa povezana s imunitetom?

3. Koliki vam je rizik od bolesti

Možete testirati gene na otprilike 34 bolesti i možete otkriti kolike su vam šanse u psotocima da ćete oboliti od nekih bolesti. Testovi detektiraju rizik od lupusa, multiple skleroze, psorijaze, bolesti srca, dijabetesa, osteoporoze, reume… 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo