Zdravlje

Zdravlje

Tajlandska masaža opušta tijelo i pročišćava misli

Leonarda Rakuljić otvorio je salon u centru Zagreba/Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Kombinacija akupresure, joge i zen shiatsu tehnike zasnovana na kombinaciji pokreta, pritisaka i istezanja

Prije dva desetljeća u daleki Tajland odvele su ga cipele jer je njima trgovao, zadržala ljubav jer je prva žena koju je prvoga dana boravka u Bangkoku upoznao bila ona kojom se i oženio, a kada je osjetio da je došlo vrijeme da se vrati kući u Hrvatsku, Leonardo Rakuljić znao je da neće doma sjediti prekriženih ruku. Godinu prije konačne odluke da će se vratiti iz Bangkoka i u Zagrebu otvoriti salon tajlandske masaže počeo je tražiti maserke, i to tako što je išao uokolo na masaže, da isproba koja kako radi. Naposljetku je odabrao pet najboljih. Svaka od njih je školovana, s certifikatom koji podrazumijeva da je odradila najmanje 150 sati. Međutim, za Leonarda je taj kriterij bio prenizak pa nije htio ni pregovarati s nekom koja ima manje od 600 sati rada i 25 godina radnog iskustva:

Što će mi netko tko je tek završio školu i “mrlja” po ljudima? To me nije zanimalo. Htio sam dovesti vrhunske maserke, najbolje što se na svijetu mogu naći. I mislim da sam u tome uspio. Kriteriji su visoki jer više nisam ni prvi ni jedini ovdje, objašnjava Rakuljić uvodeći nas u 180 četvornih metara detaljima i mirisima Tajlanda uređenog salona Arun Thai Massage smještenog na prvom katu u Ulici Frane Petrića 7, nedaleko od Cvjetnog trga.

Namještaj je doselio iz Bangkoka

U pet soba osam je masažnih kreveta te dvije specijalne fotelje za masažu stopala. Sav je namještaj Rakuljić u kontejnerima dopremio iz Tajlanda, čak i tapete.

Arun Thai Massage Leonarda Rakuljića nudi tradicionalnu tailandsku masažu/Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Čim sam se doselio u Bangok, počeo sam kupovati stvari i tovariti ih u stan moje tada djevojke. Tamo ima puno dućana za ovakve kao ja jer Tajlanđani baš i nisu zainteresirani za uređenje svojih kuća što se tiče nabave slika, skulptura… Kod njih kad kupuješ kuću, podrazumijeva se da je kupuješ kompletno namještenu, s posteljinom, jastucima, žlicama, vilicama… Kad smo mi kupovali svoju, trebala mi je samo četkica za zube da se uselim, objašnjava.

Dok ulazimo iz jedne u drugu sobu iz kojih se čuje diskretna opuštajuća glazba, a nosnice nam uživaju u mirisu svijeća i mirisnih štapića, gledamo ukrase – pozlaćeno Bodhi stablo ispod kojeg je Buda doživio prosvjetljenje, slonove, lopoče, u prirodnoj veličini repliku duriana, kraljevskog voća koje teži oko osam kilograma, a karakteriziraju ga nesnosan vonj i božanstven okus… Te su sobe prostor u kojem ćete doživjeti istinsku ugodu, mjesto na kojem će se vaše tijelo opustiti, a misli pročistiti. Na vama je samo da odaberete koju vrstu masažu želite – klasičnu tajlandsku, uljnu s vrućim kamenjem, Arun thai, masažu s biljnim kompresama, masažu glave i lica, masažu stopala ili masažu u paru. Birate i trajanje – 60, 90 ili 120 minuta. A na opuštanje možete doći baš svaki dan, bez obzira na to je li riječ o nedjelji, blagdanu ili prazniku. Prije no što će nam objasniti dobrobiti tradicionalne tajlandske masaže, za koju se vjeruje da postoji više od 2500 godina pa je samim time i jedna od najstarijih tehnika masaže na svijetu, Leonardo nam govori kako je prema legendi Budin liječnik i prijatelj Jivak Kumar Bhacch bio njezin tvorac.

Počinje se od nogu

Tradicionalna tajlandska masaža djeluje kao kombinacija akupresure, joge i zen shiatsu tehnike i zasniva se na kombinaciji pokreta, pritisaka i istezanja koji tijelo potiču na postupno otpuštanje. Potiče cirkulaciju limfe i krvi te smanjuje edeme uzrokovane sporim tokom limfe, otvara energetske kanale, poboljšava fizičko i psihičko stanje, smiruje um i tijelo. Suprotno nekim vjerovanjima, nije bolna već opuštajuća i ugodna. U Aron Thai Massage centru ne izvodi se na podu, već na niskom širokom krevetu, dovoljno prostranom da se na njega može popeti i maserka. Osoba koja se masira na tradicionalni tajlandski način odjevena je u pidžamu, a maserka je vrti, rotira, isteže u dijagonalu…

Sve maserke imaju puno iskustva stečenog na Tajlandu/Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Masaža počinje od nogu i postupno se pomiče prema glavi. Svaka faza postupno priprema osobu za sljedeću fazu, zadržavajući polagan, ali ujednačen ritam. Majstor tajlandske masaže namješta tijelo u različite položaje, a masirana osoba osjeća istezanje i buđenje neaktivnih mišića i ligamenata te bolju cirkulaciju. Metode tajlandske masaže su ritmičke kompresije, valjanje udova i lagano ljuljanje. Pri izvođenju određenih pokreta maser, osim ruku, koristi i stopala, koljena i podlaktice. Za uljnu masažu krevet je visok i uzak jer tu maserka sve vrijeme stoji. Ulja koja se koriste dijelom su od domaćih proizvođača, dijelom iz Tajlanda, kao i tigrova mast te čaj koji ćete po završetku masaže dobiti, da nadoknadite tekućinu:

To su uglavnom sušene trave i cvijeće, super boje i okusa. Tajlanđani dosta kuhaju cvijeće za napitke, postoji jedan plavi cvijet, grmolika penjačica, od kojeg je napitak takve boje kao da ste u njega stavili tintu stavili. Ima i mesnati crveni cvijet tipa hibiskusa od kojeg je napitak izrazito crven, a kad ga skuhaš, cvijet na kraju možeš pojesti kao kompot. Popularan je i čaj od krizanteme okusa sličnog kamilici koji se u Kini pije topao, a u Tajlandu hladan, objašnjava Rakuljić.

Stručnjakinje iz Tajlanda

Uljna masaža u kojoj terapeut koristi i vruće kamenje idealna je za opuštanje mišića i smanjenje stresa dok se masiranjem refleksnih točaka stopala povećava protok krvi u tijelu i ublažava bol. Naime, na stopalima i dlanovima nalazi se mapa cijelog tijela pa različite zone na stopalima odgovaraju zonama organa, kostiju i mišića tijela te se refleksnom masažom stopala djeluje na organ koji se nalazi pod određenom refleksnom točkom.

Možete birati između nekoliko masaža, a birate i trajanje masaže/Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Svaka je masaža odlična i drugačija, nikada nije identična, no uvijek je istog ritma. Sve maserke znaju svaku masažu i svaka je izvodi na svoj način. Najtraženije su uljna i kombinacija uljne i tradicionalne tajlandske. Dolaze nam stranci koji govore da bolju masažu nigdje na svijetu nisu doživjeli, zadovoljno kaže Leonardo Rakuljić iščekujući da ovih dana iz Bangkoka dođe njegova supruga s još dvije maserke koje će raditi u Arun Thai Massage centru u Zagrebu.

Kako je potražnja za vrhunskim stručnjakinjama iz Tajlanda i njihovim gotovo pa iscjeliteljskim tehnikama usmjerenima ka uklanjanju uzroka problema nasuprot liječenju simptoma velika, u Arun Thai Massage salonu treba se uvijek naručiti.

Dobrobiti tradicionalne tajlandske masaže:

  • Ublažava glavobolju
  • Smanjuje bolove u leđima
  • Ublažava ukočenost i bol u zglobovima
  • Povećava fleksibilnost i raspon pokreta
  • Ublažava tjeskobu i vraća energiju
  • Uravnotežuje rad cijeloga organizma
  • Smanjuje kronične bolove
  • Pomaže u borbi protiv celulita

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo