Trajni lak i gel manikure praktični su za ljeto, no koliko uništavaju nokte? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Trajni lak i gel manikure praktični su za ljeto, no koliko uništavaju nokte?

Ljepše izgledaju, dulje traju, a gel-manikura nokte čini izdržljivijima

No, dermatolozi upozoravaju da učestalo odlaženje na ovakve beauty tretmane može uzrokovati lomljenje, pucanje, listanje, ali i bolest noktiju. Prvo zato što se ispod tih dugotrajnih “premaza” ne vidi što se događa s noktima. Gel manikure “peku” se ispod UV lampe. Stručnjaci upozoravaju kako se tu javlja rizik od raka ispod nokta koji se ne mora odmah primijetiti. 

Na što obratiti pozornosti

Istraživanja su pokazala kako gel i trajni lak mogu bespovratno ošetiti nokte, no i dalje nije dokazano da je lomljivost noktiju povezana s kemikalijama koje se nalaze u gelu i laku ili pak acetonu. Aceton suši nokte i kožicu oko noktiju. 

Dugotrajna boja noktiju uz trajni lak

Ako se pak ne možete odreći ovih tretmana, koji su posebno popularni tijekom ljeta, morate znati da noktima treba oko tri mjeseca da se potpuno oporave. Trajni lak zapravo je najmanje štetan, jer ostavlja nokat netaknutim ispod površine laka. Geliranje pak nije zdravo za ploču nokta. 

Spriječite pojavu uraslih noktiju na nogama

Važno je da osoba koja vam radi ove tretmane, radi u čistom prostoru i kada dođete na svoj zakazan termin na stolu ne bi trebalo biti nikakvih ostataka od tretmana prije. Osim toga, treba pratiti i upute kozmetičarke. Ništa nemojte raditi sami, a trajni lak mijenjajte svaka dva tjedna

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo