Trčanje je najgori način za skidanje kilograma - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Trčanje je najgori način za skidanje kilograma

Stručnjaci tvrde da je trčanje loše za gubitak viška masti i nije dobar način za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, ali nekako je postalo najpopularnija tjelovježba na svijetu

Čak 79 posto trkača ozlijedi se barem jednom godišnje, a s obzirom na to da je tjelovježba način da učvrstimo i ojačamo tijelo, trčanje se ne čini kao najbolji odabir, jer jako tijelo je najbolja preventiva za ozlijede. 

Održavajte visok puls

I dok je bilo kakvo kretanje bolje od nikakvog, stručnjaci kažu kako trčanje pada na svakom testu dobre tjelovježbe. Dva su glavna razloga zašto ljudi trče: prvi je naravno gubitak masnih naslaga. Većina misli da će tako skinuti višak oko trbuha što je drugi razlog, ali trčanje je najgori odabir za to. 

Vježbate, a ne gubite kilograme? Ovo su razlozi zbog kojih se to događa

Treneri savjetuju da radije radite čučnjeve, “deadliftove” ili mrtvo dizanje, trbušnjake i sklekove. Za ovisnike o cardio vježbama preporučaju kružni trening kako bi vam srce održavalo visoku razinu pulseva. Tako ćete izgubiti više kilograma i ubrzati metabolizam. Koristite mala opterećenja i pazite na prehranu. 

Poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja?

Istraživanje iz 2008. objavljeno u Medicine & Science in Sports & Exercise podijelilo je 27 pretilih žena u tri skupine. Jedna je vježbala slabim intenzitetom i trčala pet puta tjedno, druga vježbala visokim intenzitetom i šprintala tri puta tjedno, a treća grupa nije vježbala. 

Nakon 16 tjedana treninga dobili su ove rezultate: šprinteri su izgubili puno masnih naslaga na trbuhu i bedrima, grupa slabog intenziteta povećala je aerobnu spremu odnosno kompletni fitness, ali masne naslage nisu im se smanjile gotovo jednako kao i onima koji nisu ništa radili. 

Početnik ste u trčanju? Ovih se savjeta morate pridržavati

Ako trčanjem želite poboljšati kardiovaskularno zdravlje, razmislite opet. Kad trčite, trčite istim intenzitetom, a kako bi vam srce bilo u boljoj formi radije vježbajte tjelovježbu visokog intenziteta. Istraživanja su pokazala da je bolje raditi anaerobne treninge poput onih s opterećenjima i šprintove

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo