Zdravlje

Zdravlje

Ultra-prerađena hrana povezana je s većim rizikom od sarkopenije

Istraživači iz Kine otkrili su da je unos ultra-prerađene hrane u linearnoj korelaciji s rizikom od niske mišićne mase kod odraslih, ističući unos takve hrane kao potencijalni čimbenik rizika za sarkopeniju.

Ultra-prerađena hrana su industrijski proizvedeni prehrambeni proizvodi koji sadrže visoke razine šećera, soli, aditiva i nezdravih masti. Kao što ime sugerira, prolaze kroz nekoliko krugova obrade kako bi se poboljšao okus, rok trajanja i praktičnost, što je dovelo do njihove lake dostupnosti i povećane popularnosti.

Ultra-prerađena hrana nema nutritivnu kvalitetu cjelovite hrane i povezuju se s pretilošću, dijabetesom tipa 2 i kardiovaskularnim bolestima.

Shutterstock

Sarkopenija uključuje postupni pad mišićne mase i snage. Iako je trening otpora ključna strategija za borbu protiv sarkopenije, odabir prehrane također igra značajnu ulogu.

Pretjerana konzumacija ultra-prerađene hrane izazvala je zabrinutost za zdravlje mišića zbog povećanog unosa prehrambenih aditiva, nutritivnih nedostataka i mogućih učinaka na crijevnu mikrobiotu.

U ovoj studiji istraživači su imali za cilj ispitati odnos između potrošnje ultra-prerađene hrane i mišićne mase u odraslih kako bi pružili uvid u preventivne strategije protiv sarkopenije.

Rezultati su jasni

Ponderirana prevalencija niske mišićne mase izračunata je na 7,65 posto ispitanika. Slični postoci unosa kalorija ultra-prerađene hrane primijećeni su kod osoba s normalnom i niskom mišićnom masom. Oni s niskom mišićnom masom uglavnom su bili stariji, muškarci, s nižim prihodima, nižim stupnjem obrazovanja i nižom konzumacijom alkohola.

Također su pokazali veću prevalenciju različitih zdravstvenih stanja, manji ukupni unos energije i proteina. Sudionici s najvećim unosom ultra-prerađene hrane pokazali su 60 posto povećan rizik od niske mišićne mase.

H .A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo