Zdravlje

Zdravlje

Umorni ste, razdražljivi i depresivni? Možda je za sve kriv vitamin B12

Vitamin B12 je ključan za mnoge važne funkcije i, uz nekoliko iznimaka, jedini način da ga dobijete je putem hrane životinjskog podrijetla ili dodataka vitamina B12.

B12 je uključen u metabolizam i mineralizaciju kostiju, stoga je osobito važan za žene koje su u opasnosti od bolesti kostiju, poput osteoporoze.

Vitamin B12 je esencijalni vitamin topiv u vodi koji ima ključnu ulogu u pomaganju funkcioniranja mozga i živčanog sustava. Podržava stvaranje crvenih krvnih stanica i pomaže u održavanju mijelinske ovojnice, zaštitnog omotača za vaše živce. Također sudjeluje u proizvodnji DNK, pomaže u sprječavanju urođenih mana tijekom trudnoće, kaže nutricionistica Ashley Kitchens.

Shutterstock

Vaše tijelo apsorbira B12 iz hrane u procesu u više koraka:

 • prvo, klorovodična kiselina u želucu odvaja B12 od proteina na koji je prvobitno vezan;
 • zatim se B12 spaja s unutarnjim faktorom, proteinom stvorenim u želucu i tijelo ih zajedno apsorbira.

Jedna od supermoći vitamina B12 je to što je jedini vitamin topiv u vodi koji se može pohraniti u ljudskom tijelu, a može ostati pohranjen u jetri nekoliko godina. To je razlog zašto možda nećete primijetiti simptome nedostatka tijekom prvih nekoliko godina veganske ili vegetarijanske prehrane, ali onda možete početi osjećati umor, slabost i druge znakove kada se ta zaliha potroši, ističe Kitchens.

Što uzrokuje nedostatak vitamina B12?

Prehrana bez bilo kakvih životinjskih proizvoda, obogaćenih biljnih proizvoda ili dodataka jedan je od načina na koji možete iscrpiti B12 u tijelu, ali postoje i drugi razlozi zbog kojih vaše tijelo možda ne dobiva dovoljno hranjivih tvari.

Shutterstock

Kao što je gore spomenuto, B12 se treba kombinirati s proteinom koji se zove intrinzični faktor u želucu prije nego što se apsorbira. Međutim, kod ljudi koji imaju autoimunu bolest pernicioznu anemiju, antitijela se vežu za intrinzični faktor, sprječavajući ga da se veže za B12 i dopušta mu da se apsorbira.

Postoji nekoliko razloga zašto vaše tijelo možda neće moći apsorbirati dovoljne količine B12. Ako ste imali operaciju želučane premosnice, vaš novi probavni put može zaobići dio želuca koji proizvodi intrinzični faktor, koji se treba spojiti s B12 prije nego što ga tijelo može apsorbirati. Osobe s celijakijom, Crohnovom bolešću ili drugim gastrointestinalnim stanjima također mogu imati problema s apsorpcijom vitamina.

Vitamin B12 štiti naš mozak od senilnosti

Smatrajte ovo još jednim dobrim razlogom da smanjite konzumiranje alkohola. Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, muškarci koji piju više od dva alkoholna pića dnevno i žene koje piju više od jednog dnevno mogu teže apsorbirati B12 iz hrane.

Shutterstock

Simptomi

Nedostatak B12 može uzrokovati fizičke i neurološke simptome, a sve više istraživanja potvrđuje da može uzrokovati i psihološke probleme.

Popis mogućih simptoma uključuje:

 • Umor
 • Slabost mišića
 • Mučnina
 • Gubitak težine
 • Razdražljivost
 • Depresija
 • Problemi s hodanjem
 • Povećan broj otkucaja srca
 • Utrnulost ili trnci u rukama i nogama
 • Bolna usta ili jezik

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo