Zdravlje

Zdravlje

Urologica otkriva povezanost između testosterona i muške ćelavosti

Muška ćelavost, također poznata kao androgena alopecija, nešto je što pogađa mnoge muškarce, a neki dokazi sugeriraju da su muškarci koji su podvrgnuti nadomjesnoj terapiji testosteronom (TRT) izloženi većem riziku od gubitka kose.

U novom videu na svom YouTube kanalu, urologinja dr. Rena Malik otkriva znanstvenu vezu između testosterona i gubitka kose kod muškaraca. Započinje objašnjenjem da postoji širok raspon problema i čimbenika koji doprinose gubitku kose, uključujući stres, lošu prehranu, određene lijekove i navike kao što je vezanje duge kose u čvrst rep.

Genetika također igra veliku ulogu i može biti prilično jasni pokazatelj hoćete li se u budućnosti susresti s ćelavošću ili stanjivanjem.

Shutterstock

Kako testosteron utječe na našu kosu?

Svaki dan, između 6 i 8 posto testosterona koji stvara muško tijelo pretvara se u dihidrotestosteron (DHT), koji služi važnom nizu funkcija kod mladih muškaraca, poput formiranja sekundarnih spolnih karakteristika poput dlaka na tijelu i stidnih dlaka.

Kako starite, ponekad taj DHT može pridonijeti drugim problemima poput povećanja prostate ili gubitka kose, primjećuje dr. Malik.

DHT se može vezati za folikule dlake, oslabljujući ih tijekom vremena. Međutim, to ne znači siguran gubitak kose.

Shutterstock

Međutim, u studiji transrodnih muškaraca koji koriste TRT kao dio svoje medicinske tranzicije, utvrđeno je da je 5 do 17 posto razvilo gubitak kose u prvoj godini TRT-a. Druga mala studija pokazala je da je kod onih koji su razvili alopeciju većina slučajeva bila blaga.

Piskavica kao dodatak jelima – za više testosterona, manje bolova i nizak kolesterol

Može li nadomjestak testosterona ubrzati gubitak kose kod muškaraca? Apsolutno. Ali vjerojatno je to zato što ste već genetski predisponirani za gubitak kose. U konačnici, postoji čitav niz dobrobiti testosterona.

Ako patite od gubitka kose, bez obzira na to jeste li na testosteronu ili ne, Malik vas potiče da se posavjetujete s dermatologom koji bi vam mogao pomoći identificirati sve temeljne medicinske uzroke i potencijalno ponuditi liječenje.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo