Zdravlje

Zdravlje

Važnost fizioterapije kod oboljelih od sklerodermije

Foto: Shutterstock

Sklerodermija je rijetka, autoimuna, progredirajuća, invalidizirajuća bolest sa tisuću lica. Obilježava je gomilanje kolagena usljed nepoznatog razloga na dijelu tijela ili na svim tjelesnim sustavima kao što su pluća i srce, probavni sustav, hormonalni i ginekološki , a najviše se očituje na koži.

Oboljeli od sklerodermije mogu imati toliko nagomilanog kolagena u sustavu za kretanje da se stvaraju kontrakture to jest nemogućnost pokretanja zgloba sa bolnim i nefunkcionalnim prstima na primjer.

Bez obzira o kojem obliku sklerodermije je riječ fizioterapija je nužnost terapijskog procesa.

Zašto? Zato jer fizioterapija za cilj svog djelovanja ima poboljšanje kvalitete života. Kada se smanje simptomi, kada je bol manja, kada možemo više, kada se osjećamo zadovoljnije, kada nam ne treba pomoć tada je fizioterapijski tretaman učinkovit. Fizioterapeut prati oboljelog od sklerodermije od najranije životne dobi učeći dijete funkcionalnim obrascima pokreta, učeći roditelje ciljanim vježbama kojima će povećati ili očuvati opseg pokreta, primjenjujući vježbe disanja ili terapijske zahvate kojima će pomoći iskašljavanje-čišćenje pluća na primjer. Specijalnim manualnim tehnikama osteopatije i miofascilane relaksacije moguće je tretirati kolagenske nakupine na bilo kojem dijelu tijela i poboljšati vitalitet organa te funkciju cijelog tijela. Fizioterapija sustava za kretanje je cjeloživotni proces kojim se nastoji zaustaviti napredovanje bolesti i zakočenje zglobova ali i smanjiti posljedice kao što su križobolje sa iradijacijom u nogu, bolovi vratnog i područja prsnog koša ili nemogućnosti pokretanja glave ili ruku u svim smjerovima.

Odabir obuće modelira vaša stopala i zdravlje

Nizom fizikalnih agenasa može se pozitivno utjecati na miofascilano tkivo:

voda za kupke, balneoterapiju u bazenima ili moru jako koristi za podizanje snage i sposobnosti oboljelog , ali uz uvjet da je dovoljno topla jer temperatura ispod 27 stupnjeva često aktivira prateći Raynaud syndrom koji se očituje hladnoćom na periferiji pa su prsti plavi , bijeli a zatim i bolno crveni

–  fango = ljekovito blato njeguje površni dio kože i smanjuje napetosti pa se povećava mogućnost ketanja

parafin u obliku rukavica ili kupki njeguje i zagrijava ruke a uz vježbe daje progresivan otpor i jača šake

elektroterapije na različite načine kao na primjer laserom ili dijadinamske strujama svojim protuuplanim djelovanjem smanjuju bol i upale duž živca, galvanske struje poboljšavaju kroz kupke šaka i stopala perifernu cirkulaciju, a magnetoterapija djeluje pozitivno na bolna stanja, sraštavanja rana , a sa specifičnim biološkim valom poboljšava i perifernu cirkulaciju te zatvara ranice na prstima ili u tijelu. Ipak nužna je velika pažnja kod primjene elektroda koje mogu dodatno oštetiti tkivo i uzrokovati gomilanje kolagena.

Svaka osoba pa i oboljeli od sklerodermije bilo kojeg oblika, treba kvalitetno disati, pa je zadatak fizioterapeuta da ih poduči različitim oblicima disanja, popravljanja posture za dobro disanje ali i vježbama za iskašljavanje ili poboljšanje kapaciteta disanja pomoću različitih pomagala.

Koje su vježbe potrebne?

Najvažnije su vježbe koje ciljano svaki oboljeli treba naučiti i kontinuirano provoditi kako bi održao pokretljivost na primjer šaka ili zdjeličnog i ramenog obruča. Vježbama stopala postiže se korektan i funkcionalan oslonac za dobru posturu= stojeći položaj tijela iz kojeg se izvode svi pokreti.

Zašto se javlja osjećaj peckanja u vratu i ukočenost prstiju?

Svaki fizioteapeut može provesti neku od procedura ali samo dobro educiran fizioterapeut koji poznaje simptome ove rijetke bolesti može cjelovito i uspješno popraviti kvalitetu života oboljelog. Najvažniji je timski rad u kojem je svatko sa dijagnozom sklerodermije lokalne ili sistemske, CRESTa, Morphee ili Sy preklapanja najvažniji sudionik liječenja, jer sveobuhvatnim navođenjem simptoma, kontinuiranim provođenjem predloženih postupaka može učiniti dijagnozu životnim partneroma a ne pobjednikom.

Korisnički priručnik Živjeti sa sklerodermijom Hrvatske udruge oboljelih od sklerodermije dat će svakom osnovne informacije i pozvati da se uključe u rad HUOSa da zajedničkim znanjem i aktivnostima pobijedimo sklerodermiju. Iskoristite stranicu www.huos.hr i priključite se znanjem ili iskustvom i trudom liječenju oboljelih od sklerodermije bilo kojeg oblika.

Foto: Shutterstoc

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo