Zdravlje

Zdravlje

Visoke razine niacina povezane su sa srčanim bolestima

Prekomjerne količine vitamina B3, koji se nalazi u mesu, ribi, orašastim plodovima i obogaćenim žitaricama i kruhu, mogu izazvati upalu i oštetiti krvne žile

Visoke razine niacina, esencijalnog vitamina B, mogu povećati rizik od srčanih bolesti izazivajući upalu i oštećujući krvne žile, prema novom istraživanju objavljenom u ponedjeljak u časopisu Nature Medicine.

Kako prenosi NBC News, istraživanje je otkrilo prethodno nepoznat rizik od prekomjernih količina vitamina, koji se nalazi u mnogim namirnicama, uključujući meso, ribu, orašaste plodove te obogaćene žitarice i kruh.

Smrznuto voće i povrće može imati više vitamina od svježeg

Preporučena dnevna doza niacina za muškarce je 16 miligrama dnevno, a za žene koje nisu trudne 14 miligrama dnevno. Istraživači trenutno ne znaju gdje povući granicu između zdravih i nezdravih količina niacina, iako bi se to moglo utvrditi budućim istraživanjima.

Izbjegavajte dodatke niacina

Prosječna osoba trebala bi izbjegavati dodatke niacina sad kad imamo razloga vjerovati da uzimanje previše niacina može potencijalno dovesti do povećanog rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, rekao je viši autor studije, dr. Stanley Hazen, voditelj kardiovaskularnih i metaboličkih znanosti na Lerner istraživačkom institutu Klinike u Clevelandu i voditelj odjela za preventivnu kardiologiju na Heart, Vascular and Thoracic Institute.

Prije razvoja statina za snižavanje kolesterola, liječnici su jednom čak propisivali dodatke niacina za poboljšanje razine kolesterola. Kako bi potražili nepoznate čimbenike rizika za kardiovaskularne bolesti, Hazen i njegovi kolege osmislili su višedijelnu studiju koja je uključivala analizu uzoraka krvi natašte 1162 pacijenta. Istraživači su tražili uobičajene markere ili znakove u krvi pacijenata koji bi mogli otkriti nove čimbenike rizika.

Shutterstock

Istraživanje je rezultiralo otkrićem tvari u nekim uzorcima krvi koja se proizvodi samo kad ima viška niacina. To je otkriće dovelo do dvije dodatne “potvrdbene” studije, koje su uključivale podatke od ukupno 3163 odrasle osobe koje su ili imale bolest srca ili se sumnjalo da je imaju. Dva istraživanja, jedno u SAD-u i jedno u Europi, pokazala su da produkt razgradnje niacina, 4PY, predviđa budući rizik od srčanog udara, moždanog udara i smrti sudionika.

Završni dio studije uključivao je pokuse na miševima. Kada je glodavcima ubrizgan 4PY, upala se povećala u njihovim krvnim žilama.

Promjene u prehrambenoj industriji

Novootkriveni put do bolesti srca mogao bi dovesti do otkrića lijeka koji bi smanjio upalu krvnih žila i vjerojatnost velikih kardiovaskularnih događaja, rekao je dr. Robert Rosenson, direktor metabolizma i lipida za zdravstveni sustav Mount Sinai u New Yorku.

Shutterstock

Rosenson se nada da će prehrambena industrija uzeti ovo istraživanje u obzir i “prestati koristiti toliko niacina u proizvodima poput kruha. Ovo je slučaj u kojem previše dobre stvari može biti loša stvar, napominje.

Znanstvenici već desetljećima znaju da bi razina kolesterola osobe mogla biti glavni pokretač bolesti srca.

Čak i kada su razine kolesterola pacijenata smanjene, neki su i dalje imali visok rizik od srčanog i moždanog udara, rekla je dr. Amanda Doran, docentica medicine na odjelu za kardiovaskularnu medicinu Medicinskog centra Sveučilišta Vanderbilt dodajući da je ispitivanje iz 2017. pokazalo da bi povećani rizik mogao biti povezan s upalom krvnih žila.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo