Zdravlje

Zdravlje

Zamjenska menstruacija može biti znak većeg zdravstvenog problema, ne ignorirajte ju 

Shutterstock

Zamjenska menstruacija (vicarious menstruation) rijedak je, ali intrigantan fenomen koji pogađa mali postotak žena. Kada se treba zabrinuti? 

Zamjenska menstruacija je rijetko stanje u kojem žena tijekom menstrualnog ciklusa doživi krvarenje iz drugih područja osim maternice. Ovaj fenomen može se manifestirati kao krvarenje iz usta, nosa, ušiju, pluća ili čak kože. Zvuči dramatično, ali ključno je razumjeti ovo stanje i znati kako se nositi s njim ako se dogodi vama ili nekome koga poznajete. 

Shutterstock

Hormonska neravnoteža 

Smatra se da je zamjenska menstruacija povezana s hormonskom neravnotežom ili medicinskim stanjima koja utječu na menstrualni ciklus. Iako točan uzrok nije u potpunosti shvaćen, znanstvenici vjeruju da bi stanje moglo biti povezano s abnormalnostima u formiranju i razvoju krvnih žila u zahvaćenim područjima. Neke žene također mogu razviti zamjensku menstruaciju zbog stanja kao što su endometrioza ili adenomioza. Intrigantno je da u nekim slučajevima takva menstrualna promjena može biti neželjena nuspojava određenih lijekova, što situaciju čini još kompleksnijom. 

Zašto menstruacija utječe na san – možete spavati i više nego inače, ali se i dalje osjećati umorno

Simptomi zamjenske menstruacije 

Simptomi mogu varirati ovisno o tome gdje dolazi do krvarenja. Ako se, primjerice, pojavi u nosu, može dovesti do začepljenosti, curenja i  krvarenja iz nosa. Slično tome, ako su zahvaćena pluća, može doći do nedostatka zraka i iskašljavanja krvi. U svakom slučaju, ovaj oblik menstruacije je neugodno iskustvo koje zahtijeva našu pažnju i razumijevanje. 

Shutterstock

Kada potražiti liječničku pomoć? 

Vrijedno je napomenuti da, iako je zamjenska menstruacija rijetko stanje, može biti znak većeg zdravstvenog problema. Ako osjetite neobično krvarenje tijekom menstrualnog ciklusa, važno je posavjetovati se s liječnikom radi točne dijagnoze i odgovarajućeg liječenja. Liječenje glavnog stanja koje utječe na vaš menstrualni ciklus često može ublažiti simptome. U drugim slučajevima mogu se preporučiti lijekovi kao što je hormonska kontracepcija za reguliranje razine hormona u tijelu kako bi se ublažili simptomi i uspostavila ravnoteža.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo