Zapravo je potpuno OK sjesti na školjku u javnom WC-u! Evo i zašto... - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zapravo je potpuno OK sjesti na školjku u javnom WC-u! Evo i zašto…

Bez obzira na to sjednete li na školjku, čučite li iznad nje ili samo malim dijelom kože dodirujete dasku, javni su vas toaleti sigurno ostavili u dilemi – sjesti ili ne sjesti?

Znanost je posve sigurna – infekcije ne možete dobiti preko školjke u toaletu. U mnogim javnim toaletima na svim površinama dominiraju bakterije koje povezujemo s ljudima. Njih već imate na koži i u organizmu, tako da je gotovo nemoguće zaraziti se nečime. 

Ovaj tip bakterija, većinom mikrobi sa kože i iz probave posvuda su, pa sretno s time da ih pokušate izbjeći. Pa čak i kada pustite vodu, lete po cijeloj prostoriji

Na mobitelu je više bakterija

Najveća koncentracija mikroba zapravo se nalazi unutar metar i pol od školjke, dakle i na toalet papiru i onim pokrivalima za školjke. U ženskim WC-ima nalaze se bakterije koje povezujemo s vaginom, ali kada govorimo o urinarnim zarazama, ne morate se bojati. No uvijek možete nositi maramice za dezinfekciju, ako vam toliko smeta. 

Dakle, slobodno sjednite! Primjerice, istraživanje iz prošle godine kaže da sprave u teretani imaju više bakterija nego one u kupaonici ili javnom WC-u. Ne samo to, mobitel na sebi ima deset puta više bakterija od WC-a.

Neke površine mogu zadržati bakterije i viruse na sebi. Ponavljamo, opasnost od zaraze je minimalna, jedino ako nemate neku veliku otvorenu ranu. Naravno, ako u nekom klubu vidite da je daska na školjci mokra, preporučamo da ipak ne sjednete… 

Nema bojazni od spolnih bolesti

Ako se brinete o tome da ćete se zaraziti spolnom bolesti na ovaj način, ne postoji medicinski dokaz da se to ikada dogodilo! Najbolje što možete napraviti je prati ruke nakon toaleta i sve će biti u redu!

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo