Zdravlje

Zdravlje

Anizeikonija – razlike u veličini slika između oba oka

U rubrici Halo, Doktore naši liječnici odgovaraju na pitanja čitatelja. Što je anizeikonija pojašnjava dr. med. Adrian Lukenda, spec. oftalmologije

Pitanje čitatelja:

Imam dioptriju na oba oka (na jedno 0.5, a na drugo 0.7, slabije vidim izdaleka), no, uz to, na jedno oko vidim šire. Npr. vazu ili lice na jedno oko vidim “normalno”, izduljeno, dok samo na to drugo oko vidim sliku šire. Kao da su vaza i lice drugih dimenzija, ta širina je nekako naglašena. Vjerojatno nije prevelika razlika, no gledanje samo na to lijevo oko (gdje je slika šira) je nekako neugodno, kao da mi nešto smeta u glavi (osobito pri kretanju). Gledanje na oba oka istovremeno često mi daje iluziju kao da gledam desnim okom, ali ponekad kao da gledam samo lijevim. Zanima me postoji li nekakav naziv za takav vid, te može li se to nekako popraviti (laserskom korekcijom)? Hvala unaprijed.

Odgovor liječnika: 

Zamjećivanje razlike u veličini slika između oba oka naziva se anizeikonija. Najčešći uzrok nejednake veličine slike je razlika u dioptriji od najmanje 3 dioptrije. U tom slučaju naočale ne mogu ispraviti razliku u veličini slike, pa se preporučuje ispravljanje dioptrije na površini oka kontaktnim lećama ili trajno, operativnom laserskom korekcijom dioptrije, kao i ugradnjom posebnih leća u oko. Koje je najbolje rješenje u Vašem slučaju moguće je reći jedino nakon temeljitog pregleda dioptrije i očiju. Ukoliko ste razliku u veličini slike primijetili nedavno ili naglo, hitno se javite na oftalmološki pregled jer je moguće kako je do izobličenja slike došlo zbog opasnih promjena u području žute pjege u unutrašnjosti oka.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo