Deuteranopija i deuteranomalija - najčešći oblici sljepoće na boju ili daltonizma - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Deuteranopija i deuteranomalija – najčešći oblici sljepoće na boju ili daltonizma

Shutterstock

Boje se ne percipiraju isto kod svih ljudi…

Daltonisti su svi oni koji imaju problema s percipiranjem boja, a razlikujemo nekoliko vrsta daltonizma. Kao najčešći navodi se nemogućnost razlikovanja crvene (protanopija) i zelene boje (deuteranopija) pogotovo kod muške populacije.

U velikom broju slučajeva radi se o nasljednom slučaju, a pojavljuje se kod 7 % muškaraca i 1 % žena. Zašto više kod muškaraca nego kod žena? Razlog leži u nasljednosti, a gen odgovoran za takvu situaciju nalazi se na kromosomu X.

Što je daltonizam?

Deuteranopija i deuteranomalija su najčešći oblici sljepoće na boju ili daltonizma. Osobe s ovakvim poremećajima imaju receptore neosjetljive na srednje valove (zelena boja). Deuteranopija je vrsta nedostatka kolornog vida gdje su odsutni fotoreceptori za zeleni dio spektra, dio spektra koji je za normalno viđenje zelen vidi se kao siv. Purpurno-crvena također se vidi kao siva. Deuteranomalija je blaži oblik; iako osobe vjerojatno neće vidjeti nijanse crvene i zelene kao normalni ljudi, često mogu dobro razlikovati njihove nijanse.

Metode dijagnoze

Postoje četiri osnovne metode za dijagnosticiranje poremećaja kolornog vida, njegovih vrsta, podvrsta i stupnjeva samih oštećenja, tj. anomalnog kvocijenta (AQ). Jedna od njih je i anomaloskopija.

Znojenje, neugodni mirisi u pubertetu i u menopauzi… Zašto se javljaju, mogu li se spriječiti?

Anomaloskopija (grčki: anomalos nepravilan, skopeo promatrati) je metoda ispitivanja anomalija kolornog vida, tj. mana u  raspoznavanju boja. Izvodi se na uređaju na bazi spektrofotometra (anomaloskop) metodom egalizacije (izjednačenja). Rezultat se izražava u anomaloskopskim jedinicama.

Što o zdravlju otkrivaju akne, podočnjaci i crvenilo kože?

Autor: Dr. Branka Jurić, specijalist oftalmolog,Poliklinika Bilić Vision

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo