Zdravlje

Zdravlje

Kome se obratiti kada počnu problemi s očima?

Foto: Shutterstock

Oftalmolog, optometrist i optičar često se koriste kao sinonimi no svaki od njih ima istančanu i različitu funkciju koju je važno razaznati kako bi svojim očima podarili što bolju zdravstvenu brigu.

Oftalmolog

Oftalmolozi su liječnici medicine koji pružaju osnovnu medicinsku skrb osobama koje pate od boljki koje zahvaćaju oko i vidni sustav. Njegov posao uključuje pregled vida, određivanje liječenja i terapije bolesti vida te obavljanje kirurških zahvata potrebnih za poboljšanje vida oboljele osobe.

Oftalmolozi nisu zaduženi za određivanje vrste optičkih pomagala, poput naočala ili leća, potrebnih pacijentu. Oni su u stanju dijagnosticirati potrebu za njima, na temelju bolesti koju su otkrili u osobe, no za izradu i odabir leća pacijenta upućuje na optometrista. Oftalmolog se bavi kompletnim bolestima očiju i vidnog sustava te vodi pacijenta kroz proces izliječenja od ozljeda i bolesti.

Optometrist

Optometristi, ili inžinjeri očne optike, vrše detaljan pregled vida, otkrivaju nepravilnosti te dijagnosticiraju bolesti koje zahvaćaju nečiji sustav vida, a misija im je nepravilan vid ispraviti. Kakve će korekcije na vidu biti određuju otkrivajući koliki je stupanj refrakcijske pogreške oka. Ovisno o njemu, određuje se vrsta korekcije za kratkovidne ili dalekovidne osobe te osobe s astigmatizmom.

Optometristi svoj rad fokusiraju na same tehničke karakteristike vida, na točna i precizna mjerenja kojima mogu odrediti kakve naočale ili leće su idealne za pacijenta, a čije karakteristike izvrsno poznanu. U slučaju otkrivanja određene bolesti ili poremećaja, nisu ovlašteni za liječenje već imaju dužnost osobu usmjeriti oftalmologu.

Optičari

Optičari su zaduženi za omogućavanje svojim klijentima brige očiju odgovarajuće receptima koje su im propisali njihovi oftalmolozi ili optometristi. Njihova stručnost su izrada raznih pomagala vidu, poput naočala s dioptrijom ili leća, po mjeri savršenoj za klijenta i njegove potrebe.

Optičara nećete trebati posjetiti čak i ako patite od određenih bolesti očiju, ali nisu vam potrebna pomagala za liječenje, ukoliko oftalmolog tako odredi.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo