Riješite se najčešćih smetnji s očima - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Riješite se najčešćih smetnji s očima

Foto: Shutterstock

Bol u očima, crvenilo, suze i otekline samo su neke od smetnji koje mogu zahvatiti tako mali organ kao što je oko, a uzrokovati veliku neugodu i smetnju.

Bol u oku

Kako bi se riješilo boli u očima potrebno je pronaći uzrok toj boli. S obzirom da postoje različiti osjeti boli oka koji se mogu manifestirati, na temelju osjeta moguće je zaključiti kako nastaviti tretman. Ponekad se radi samo o boli uzrokovanoj stranim objektom u oku koji nakon nekog vremena oko izbaci, ali često je bol samo simptom nekog težeg oboljenja oka. Ukoliko vas oko boli dulje od jednog dana, obavezno se obratite liječniku.

Suzne oči

Pretjerano suzenje očiju može biti posljedica nepogodnim vremenskim uvjetima, poput snažnog vjetra, žarkog svjetla i naglih temperaturnih promjena. Zaštitite ih kvalitetnim sunčanim naočalama s velikim okvirima. Ukoliko oči nastavljaju suziti, obratite se liječniku jer je moguće da se radi o upalnoj infekciji.

Suhe oči

Oči se isušuju kao posljedica nedovoljnog treptanja, što nam se često događa kada promatramo monitor računala dulje vrijeme. Mogu biti iznimno neugodni i dovesti do svrbeža, crvenila ili gubitka vida. Kapi za oči i ovlaživači zraka brzo su i efikasno rješenje za povećanje vlage očiju i okoliša. Ako pak ne možete bez učestalog provođenja vremena pred računalom, postoje operativni zahvati koji bi vam mogli pomoći kod suhih očiju no za njih morate potražiti savjet liječnika.

Glaukom

Glaukom je progresivna bolest što zahvaća optički živac, a karakterizirana je povišenim očnim tlakom. Najbolji lijek za glaukom je prevencija, jer većina ljudi nema rane simptome bolesti i ona se otkriva samo specijalističkim liječničkim pregledom. Zato je važno redovito posjećivati oftalmologa, kako bi se bolest s ovakvim progresivnim stanjem dijagnosticirala i tretirala na vrijeme.

Prezbiopija ili staračka dalekovidnost

Ukoliko nakon 40-te godine počnete imati poteškoće s čitanjem ili primjećivanjem detalja, možda vas je zahvatila staračka dalekovidnost. Prezbiopija je normalan proces koji dolazi s godinama i za njega nema boljeg trenutnog rješenja od naočala.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo