Zdravlje

Zdravlje

Savjeti za zaštitu očiju od štetnog utjecaja računala

Foto: Shutterstock

Dugotrajni rad na računalu izaziva zamor, sušenje očiju te probleme s održavanjem fokusa. Primijenite ove savjete te pomozite svojim očima!

S obzirom na to da su mnogi poslovi nezamislivi bez računala, koliko god nam ona olakšavaju rad toliko su veće posljedice po naše zdravlje uslijed dugotrajne izloženosti. Nakon višesatnog gledanja u ekran osjećamo simptome tzv. kompjutorskog zamora očiju, koji uključuju žarenje, peckanje, otežano izoštravanje slike, “pijesak” u očima, crvenilo, pojačano suzenje ili suhoću očiju, glavobolju, itd…

Istraživanja su pokazala da od kompjutorskog zamora očiju pati 80-90% osoba koje svakodnevno na poslu koriste računalo, a kao osnovni uzrok „umaranja“ očiju navodi se gledanje u tekst koji ne miruje, radi čega stalno moramo izoštravati sliku. Umjesto da oči na poslu kvarite, poduzmite potrebne mjere kako bi ih zaštitili i osvježili!

Pazite na osvjetljenje

Važno je ne raditi u mraku ili zatamnjenom prostoru, ali pripazite da svjetlo ne bude prejako jer jako svjetlo uzrokuje bliještanje. Postavite monitor tako da su prozori prostorije sa strane, a ne ispred ili iza monitora.

Meditirajte

Trljajte dlanove brzo sve dok ih ne zagrijete i stavite ih nad zatvorene oči (tako da dlanovi ne dodiruju oči). Osjetite toplinu koja izlazi iz dlanova. Sjedite mirno u ovom položaju i usporite disanje. Takvo opuštanje umiruje i oči i tijelo. Učinite to barem tri puta dnevno po 6 minuta ili kada poželite odmoriti oči.

Primijenite pravilo 20-20-20

Računalo treba biti na udaljenosti od 20 inča (oko 50 cm). Uzmite pauzu od gledanja u monitor svakih 20 minuta, pogledajte u točku koja je na udaljenosti 20 stopa (6 metara) te zadržite pogled 20 sekundi.

Navlažite oko

Kod simptoma suhog oka potrebno je koristiti tzv. umjetne suze u obliku kapi za oči. Postoje i preparati u gelu koji se stavljaju u donju vjeđu neposredno prije spavanja koji vlaže oko kako bi lakše došlo do epitelizacije.

Promijenite naočale

Naočale za čitanje nisu prikladne i za rad na računalu jer je udaljenost od kompjutorskog monitora veća. Uz to, naočale vam trebaju omogućiti da uz minimalne pokrete glave i očiju pogledom obuhvatite radni stol i okolinu. Progresivne naočale koje omogućuju gledanje na tri udaljenosti ili naočale s tzv. biznis staklima idealne su za rad na računalu.

Posjetite oftalmologa

Oftalmolog će stručnim pregledom pouzdano ustanoviti jesu li smetnje s očima povezane isključivo s radom na računalu ili je posrijedi neka očna bolest koja zahtijeva terapiju. Objasnite mu koliko često te s koje udaljenosti radite na računalu kako bi vam pomogao da učinite najbolje za očuvanje zdravlja svojih očiju.  

Odmorite se

Korištenjem računala rijetko mijenjamo položaj glave i očiju, što može biti vrlo zamorno, pa je povremen odmor važan kako bi se oči oporavile.

Foto: Shutterstock

J. P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo