Zdravlje

Zdravlje

Trening za vid – nabildajte očne mišiće!

Foto: Shutterstock

Baš poput drugih mišića u tijelu, i očni mišići trebaju vježbanje. Postoji niz vježbi namijenjenih za jačanje 6 očnih mišića i poboljšanje fokusa, a u nastavku donosimo neke od njih.

Gledajte u horizont

Starenjem naši mišići slabe pa tako i cilijarni mišić čiji je zadatak mijenjanje oblika leće. Stoga je važno jačati i rastezati cilijarni mišić. Preporučljivo je jedanput dnevno gledati u horizont, usredotočiti se na jednu točku i držati pogled 30 sekundi do 1 minute, a zatim premjestiti pogled na drugu točku te ponoviti isto. Idealno je ponavljati takav slijed oko 8 minuta.

Obratite pozornost na detalje

Važno je održavati sposobnost usredotočenosti na male, sitne stvari. Usredotočite se na neki objekt, npr. knjigu, cvijet i sl. i pokušajte uočiti što više detalja.

Vježbajte periferni vid

Pokrijte desno oko desnom rukom. Ispružite lijevu ruku ravno ispred, u ravnini nosa. Mičući prstima, polako pomičite lijevu ruku u lijevu stranu. Pratite ruku i prste ne pomičući glavu. Kad izgubite ruku i prste iz vidnog polja, vraćajte ruku prema centru, i dalje pomičući prstima. Ponovite taj postupak 2 do 3 puta te zamijenite stranu.

Smanjite naprezanje očiju

Promatrajte udaljene predmete minimalno 15 sekundi, gledajući kroz prozor ili preko sobe, na drugi kraj. Vježba najbolje djeluje kada se ponovi više puta dnevno, u razmacima od po sat vremena, a pomaže i poboljšanju oštrine na daljinu.

Progledajte u daljinu

Poboljšajte udaljeni fokus ovom jednostavnom vježbom. Ispružite ruku, dignite palac ispred lica pa promatrajte vrh palca jednim okom, dok je drugo zatvoreno, nekoliko sekundi i naglo skrenite pogled s njega na neki udaljeni predmet. Ponovite vježbu 20 – 30 puta s oba oka.

Kažiprstom zumirajte umjesto kamerom

Vježba počinje slično kao prethodna, a povećava koncentraciju. Ruku ispružite i postavite kažiprst ispred lica. Približavajte ga polako prema licu dok god na njemu možete održavati fokus, a zatim vraćajte kažiprst natrag u prvotni položaj, prateći ga cijelo vrijeme. Ponovite 20 puta.

Foto: Shutterstock

J. P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo