Aktivni ugljen: može li se zubima vratiti bjelina na prirodan način? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Aktivni ugljen: može li se zubima vratiti bjelina na prirodan način?

Shutterstock

Prirodna boja zuba je poput mozaika koji se proteže od žute prema bijeloj, razlikuje od osobe do osobe i naročito se mijenja s dobi, ovisi o sastavu, građi i gustoći tkiva od kojih se zub sastoji.

Svaka promjena u građi (mehaničke, kemijske ili biološke prirode) može promijeniti boju zuba.

Osim dobnih promjena, boja zuba se može mijenjati ovisno o prehrambenim navikama zbog taloženja raznih pigmenata. Crna kava, čajevi i crno vino neke su od namirnica koje često konzumiramo, a naročito su pigmentirane i utječu na tamnjenje zuba. Zubni plak i kamenac pomažu zadržati ove pigmente uz površinu zuba i na taj način zubi izgledaju tamniji.

Prerano izgubljeni mliječni zubi podloga su za ortodontske probleme

Sigurno izbjeljivanje

Izbjeljivanje u stomatološkoj ordinaciji sigurno je i učinkovito može izbijeliti i posvijetliti zube i do nekoliko nijansi. Međutim, što kada želimo vratiti bjelinu zubima kod kuće i to na prirodan način? Reklame nam svakodnevno plasiraju razne proizvode za izbjeljivanje navodeći kako su upravo oni najefikasniji i k tome još i prirodni. Kako prepoznati koji je proizvod zaista učinkovit?

Aktivni ugljen, često nazivan i medicinski ugljen zbog svoje široke primjene u medicini jedan je od najpoznatijih „čistača“ organizma. Tablete aktivnog ugljena koriste se kod akutnog trovanja jer čestice ugljena na sebe privlače gotovo sve molekule u svojoj okolini poput magneta te ih tako vezane izlučuju iz organizma. Svoju popularnost ovaj djelotvorni sastojak pronašao je i u kozmetici jer je zbog svojih svojstava idealni saveznik za čistu kožu.

Uporaba aktivnog ugljena najprirodniji je i najnježniji način vraćanja zubima njihove prirodne bjeline, a ujedno i uklanja prve tragove zubnog kamenca. Aktivni ugljen karakterizira velika specifična površina te na prirodan način odstranjuje naslage s zuba i nježno ih polira. Zahvaljujući tome zubi izgledaju bjelji i blistaviji. Ne oštećuje površinu zuba jer djeluje blago i neagresivno na caklinu. Ujedno uklanja toksine oko zuba te sprječava nastanak zubnih naslaga i karijesa.

Vitamin D kao ključ uspjeha kod ugradnje dentalnih implantata

Crne paste idealne za pušače

Paste s aktivnim ugljenom idealan su način za vratiti bjelinu zubima kod kuće bez straha od agresivnih kemikalija! Osobito se preporučuje pušačima jer učinkovito uklanja nikotinske naslage bez oštećivanja površine cakline.

Za razliku od ostalih kućnih pasti za izbjeljivanje, aktivni ugljen neće štetiti zubima i desnima ni ako se koristi svakodnevno. Odličan su način i za održavanje bjeline nakon profesionalnog izbjeljivanja kada su zubi osjetljiviji na pigmente, a preporuka je koristiti ih i za vrijeme i nakon nošenja ortodontskih aparata.

U odabiru proizvoda za nježno i učinkovito izbjeljivanje potražite aktivni ugljen kao aktivni sastojak.

Imate zubne implantate? Koliko će trajati, ovisi isključivo o vašoj higijeni, kaže stomatolog

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo