Aparatići za zube nerijetko skrivaju štetne bakterije

aparatic za zube

Aparatići za ravnanje zuba mogu skrivati potencijalno štetne mikrobe, ako se ne čiste redovito i na propisani način.

Pokazali su to i rezultati istraživanja američkog Dentalnog instituta Eastman. Njihovi su znanstvenici otkrili kako se u 67 posto aparatića ispitanika skrivala kandida, koja može uzrokovati gljivične infekcije, dok je u 50 posto aparatića sudionika istraživanja otkrivena bakterija stafilokok.

kIako spomenute bakterije rijetko uzrokuju probleme zdravim osobama, one predstavljaju pravu prijetnju pojedincima s oslabljenim imunitetom.

Daljnjim je istraživanjem otkriveno kako bakterije skrivene na aparatićima žive u tzv. biofilmovima. Riječ je o zajednicama bakterija koje žive u sloju sluzi. Spomenute je biofilmove teško ukloniti, a nerijetko su otporni na antimikrobna sredstva.

Kako biste izbjegli spomenute probleme, potrebno je više pažnje posvetiti temeljitijem čišćenju ortodontskog pomagala. Istraživači tvrde da svaki vlasnik aparatića treba prati ruke prije i poslije skidanja i ponovnog stavljanja aparatića. Čišćenju može pridonijeti pažljivo pranje zuba i korištenje higijenske vodice za ispiranje usne šupljine.

Rezultati istraživanja su objavljeni u online izdanju časopisa Letters in Applied Microbiology.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!